Breda tekent wederom Regenboogakkoord

Foto: Sharon McCutcheon

In Breda is iedereen welkom en mag iedereen zijn wie die wil zijn. Om deze ambitie extra kracht bij te zetten, heeft Breda afgelopen week opnieuw een intentieverklaring Regenboogsteden getekend.

Dit houdt in dat Breda zich ook de komende vier jaar inzet om het thema seksuele- en genderdiversiteit zichtbaar te maken. Wethouder Miriam Haagh: “Ik kijk uit naar de dag waarop het niet meer nodig is om extra aandacht te vragen voor dit onderwerp. Dat homo’s, lesbiennes en biseksuelen – net als hetero’s – gewoon zichzelf kunnen zijn, op wie ze ook verliefd zijn en van wie ze ook houden. Dat we iedereen respecteren en in hun waarde laten. Liefde is van iedereen en Breda is een stad waarin dit gevoeld, omarmd en gevierd mag worden.”

53 Regenboodsteden

De intentieverklaring is door 53 Regenboogsteden en de minister van OCW getekend. Net als Breda vinden zij het allemaal van belang dat er aandacht blijft voor acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit. 1 op de 5 lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgender personen – zowel volwassenen als jongeren – heeft te maken met scheldpartijen, pesterijen, seksueel geweld, bedreigingen, verstoting en fysiek geweld omdat ze LHBTIQ+-zijn. Dit geweld kan zowel thuis plaatsvinden als op school, op het werk, in de buurt of in de openbare ruimte. Deze vormen van geweld laten zien dat extra aandacht nog steeds nodig is.

De afgelopen jaren was Breda ook al een Regenboogstad. Dat heeft tot een aantal initiatieven van partners (COC, BO, RADAR, Roze 50+, CJG en GGD) in de stad geleid die gericht waren op zichtbaarheid, acceptatie en veiligheid van LHBTIQ. Denk bijvoorbeeld aan het regenboogpad in het Valkenbergpark, een postercampagne met tips hoe uit de kast te komen en voorlichting op scholen. Ook de komende jaren zal voorlichting op middelbare en mbo-scholen een plek krijgen. Op de algemeen bekende LHBTI dagen, zoals zoals coming out day en paarse vrijdag, zal aandacht voor de doelgroep worden gevraagd. Op bestaande evenementen (bijv. HBO-introductie, Palm Parkies) worden activiteiten georganiseerd. En specifiek voor de oudere LHBTI-ers wordt nader invulling gegeven aan acceptatie hiervan binnen zorginstellingen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden