‘Vogeltorens’ winnend ontwerp vergroening stadskantoor

Foto: Gemeente Breda / Hendrike Huijsmans beeldende kunst, Foppe 3D en STROOM architecten.

De winnaar van de prijsvraag voor de vergroening van het Stadskantoor in Breda is ontwerp ‘Vogeltorens’ van Hendrike Huijsmans beeldende kunst, Foppe 3D en STROOM architecten.

Wethouder Paul de Beer: “In 2030 wil Breda de eerste Europese Stad in een groen Park zijn. In het kader van ‘vergroen de wereld, begin bij jezelf’ heb ik tijdens het symposium ‘Bouw mee aan een stad in een groen park’ bijeenkomst van 21 maart een ontwerpwedstrijd uitgeschreven om het stadskantoor van Breda te vergroenen”

Er waren maar liefst 27 inzendingen op de wedstrijd, waarvan er drie een pitch mochten geven op creatief bedrijventerrein Stek. De inzendingen waren divers: de jury beoordeelde de inzendingen op innovatie, inpasbaarheid, creativiteit, co-creatie en uitvoerbaarheid.

Winnend ontwerp

Biodiversiteit en innovatie hebben de doorslag gegeven bij de keuze van de jury voor dit ontwerp. De bedoeling is dat er groene torens gebouwd worden rondom het stadskantoor die een geschikte leefomgeving bieden voor vogels. Uit gaten in de bestrating steken torens naar boven die begroeid zijn met klimplanten. Het wekt de indruk dat de natuur er ‘explosief’ doorheen groeit. Het terrein rondom het stadskantoor wordt ingericht om een geschikte leefomgeving voor vogels te maken met onder andere drinkplaatsen voor en nestkasten. De diversiteit aan begroeiing zorgt voor benodigde voedsel voor insecten in de stad. Er is 75.000 euro beschikbaar voor realisatie van het ontwerp. Woensdag 15 mei maakte wethouder Paul de Beer de winnaar bekend.

Overige inzendingen

De inzending ‘Green Lane Breda’ had het plan de omgeving rondom de Claudius Prinsenlaan te vergroenen door op meerdere plaatsen groen aan te leggen, aantrekkelijk voor insecten. Ook was een levend kunstwerk van mos onderdeel van het ontwerp. De inzending ‘tegels eruit, groen erin’ wilde veel vergroening rondom de ingangen van het stadskantoor met een groot insectenhotel en groene gevels.

De gemeente Breda zal de 27 inzendingen samen brengen in een boekje of op een website om ondernemend Breda te inspireren ook mooie groene dingen met hun kantoorgebouwen te doen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden