Stedenband tussen Breda en Yangzhou op speciale wijze gevierd

Foto: Gemeente Breda

Al 10 jaar reist gemeente Breda met delegaties van maatschappelijke partners, kennisinstellingen en lokale bedrijven af naar Yangzhou en vice versa met als doel van elkaar te leren en deuren te openen voor lokale ondernemers.

Omdat dit jaar een jubileumjaar is, krijgt het bezoek van een Bredase delegatie aan zusterstad Yangzhou een extra feestelijk tintje; in Yangzhou komt namelijk een speciale Breda Photo – tentoonstelling.

Leren en kennisdelen op internationaal niveau Burgemeester

Paul Depla: “Breda is een stad met internationale ambities om een grenzeloze stad te zijn. We vinden het belangrijk om op het internationale toneel aanwezig te zijn en Breda daar te positioneren. Op dat internationale toneel wordt China steeds belangrijker. Er liggen economische kansen om bedrijven en toeristen te verleiden om naar Breda te komen voor handel met bedrijven. En om van elkaar te leren. Breda en Yangzhou zijn bijvoorbeeld beide historische steden. We delen daarom kennis over hoe zo’n historisch stad het beste behouden kan worden. Ook worden er gedachten uitgewisseld over economische en stedelijke ontwikkelingen, het verbeteren van de waterkwaliteit, riolering en het klimaat.”

Speciale tentoonstelling Breda Photo ‘mixing/ Memory’

Heel bijzonder in de viering van de vriendschapsband tussen Yangzhou en Breda is de speciale tentoonstelling ‘mixing/ Memory’ die beide steden samen met Breda Photo organiseren. Vijf jonge fotografietalenten die deelnamen aan het bekende BredaPhoto International Talent Program tonen daarin hun werk aan de inwoners van Yangzhou. De titel ‘mixing/ Memory’ is gebaseerd op het bekende gedicht van T.S. Eliot ‘Het Barre Land’ dat gezien wordt als één van de belangrijkste gedichten uit de 20e eeuw. De tentoonstelling is te zien van 31 oktober tot en met 12 november 2019 in het Yangzhou Culture Centre. De tentoonstelling wordt 31 oktober door de burgemeesters van beide steden officieel geopend.

10 jaar stedenband terug te zien in Breda en Yangzhou

Ook in Breda zal de samenwerking met zusterstad Yangzhou binnenkort zichtbaar worden. Yangzhou heeft Breda namelijk een Chinees paviljoen geschonken. Er wordt gezocht naar een passende plek voor dit paviljoen. Breda schenkt Yangzhou een waterspeelplaats voor kinderen, hiervan zijn er al een aantal te vinden in Breda. Ze verrijken de openbare ruimte en vangen regenwater op tijdens hevige regenval. Het idee is om zowel in Yangzhou als in Breda eenzelfde waterspeelplaats te realiseren om uiting te geven aan de stedenband:ver weg maar verbonden.

Brabantexpeditie

Breda is niet de enige stad die werkt aan een band met China. Onder de noemer Brabantstad werkt Breda samen met de overige Brabantse gemeenten (B5), de waterschappen en de provincie aan internationale samenwerking en kennisdeling. Het bezoek aan China vindt deze keer ook plaats vanuit de provinciale band die Brabantstad heeft met de provincie Jiangsu. Die band bestaat maar liefst 25 jaar.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden