Pilot horecabelevering in de Bredase binnenstad

Foto: Gemeente Breda

Op initiatief van Stichting Exentr en in samenwerking met Sligro, Heineken, Abrex Logistics, Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Gemeente Breda wordt op 1 november 2019, in het bijzijn van wethouder Boaz Adank, een intentieovereenkomst ondertekend voor de start van de pilot Horecabelevering. Het doel van de pilot is het optimaliseren en vergroenen van de logistiek naar horecabedrijven toe, met als resultaat een betere leefbaarheid in de binnenstad.

Waarom de pilot horecabelevering?

Dagelijks rijden er zo’n 500 voertuigen door de binnenstad van Breda om goederen af te leveren. Veel van deze voertuigen stoppen bij meerdere winkels of restaurants op gezette tijden. Omdat deze levertijden niet altijd goed zijn afgestemd betekent dit dat voertuigen kriskras door de binnenstad rijden.

In de Pilot Horecabelevering wordt getest of betere afstemming bereikt kan worden over de levertijden zodat een efficiëntere route gereden kan worden door de binnenstad. De verwachting is dat dit zal leiden tot minder geluidsoverlast, minder opstoppingen, minder chaotische verkeerssituaties, lagere kosten en een verbetering van de luchtkwaliteit en het milieu. De efficiëntiewinst kan dan weer geïnvesteerd worden in duurzame voertuigen die de impact van het transport nog verder verlagen.

Testfase vanaf januari

De horecaondernemers die zich op deze “optimale routes” bevinden, zullen nog dit jaar worden benaderd om mee te doen. Vanaf januari 2020 zal er gedurende een periode van drie maanden worden getest met de leveringen door Heineken en Sligro.

“Exentr heeft deze ketensamenwerking geïnitieerd omdat wij ervan overtuigt zijn samen een win-win-win situatie te kunnen creëren die ook gekopieerd kan worden naar andere steden”, aldus Esther Eggink, Projectleider Zero-emissie Stadslogistiek bij Exentr.

Daan van Eendenburg, eigenaresse van het Bredase café | restaurant Zeezicht en lokaal bestuurslid van KHN: “Toen ik hoorde van dit initiatief was ik meteen enthousiast over de pilot. Het is een uitgelezen kans voor lokale horeca om positief bij te dragen aan een aangenamere binnenstad voor iedereen.” “Wij zoeken gezamenlijk met Sligro de samenwerking op met onze lokale horecapartners om de impact van logistiek te verkleinen. Dit is een perfect voorbeeld van hoe je met elkaar mooie stappen kunt maken op duurzaamheid”, aldus Carl van der Wielen van Heineken

Resultaat en doorontwikkeling

De ketenpartners hebben de intentie om de samenwerking bij succes verder uit te breiden en meer horecaleveranciers en ook andere sectoren uit te nodigen om mee te doen, zoals bijvoorbeeld toeleveranciers van winkeliers. Omdat de meeste ketenpartners ook in andere steden leveren, bestaat daarnaast de wens om dezelfde stappen, met de geleerde lessen, ook in andere steden toe te passen.

Cookieinstellingen