200 kinderen denken mee mee over vliegende auto’s en drones

Foto: Gemeente Breda

Vliegende auto’s die je overal brengen, hooverboards, drones die je eten bezorgen en vanuit huis online les krijgen. Dat zien de kinderen wel zitten. Zo’n 200 kinderen dachten vandaag mee over digitalisering tijdens de FIRST Lego League.

Tijdens het event nam de Gemeente Breda kinderen via een Virtual Reality-film mee naar hun eigen toekomst en ging met hen in gesprek over de thema’s sport & bewegen, ontmoetingen, en mobiliteit. Opvallend was ook hun aandacht voor dat wat de stad in hun ogen mooier maakt: genoeg speelveldjes, open en gezellige plekken voor jongeren, meer groen, minder afval, duurzaamheid en samen lekker buiten sporten.

VR-film met toekomstbeelden

Breda gaat vol mee met de flow van digitalisering. En tegelijkertijd ziet Breda een tendens waarin mensen bewust zoeken naar rust en focus op wat echt belangrijk is. De Gemeente Breda wil graag van kinderen weten hoe zij kijken naar digitalisering en hen inspireren wat allemaal zou kunnen in de toekomst. De VR-film laat kinderen verschillende toekomstbeelden zien die zich afspelen op onze Grote Markt. Er zijn drones, vliegende auto’s en glazen buizen voor vervoer te zien, een groen terras met kleedjes waar mensen gezellig zitten te kletsen en een terras dat helemaal gedigitaliseerd is met tablets. Robots bedienen de gasten en weten via Artificial Intelligence precies wat zij willen bestellen.

En kinderen ervaren het sport en spelen in de toekomst.

Daan Quaars, wethouder digitalisering: ‘De huidige jongeren zijn de eersten die helemaal opgroeien in het online tijdperk en daarom een hele belangrijke gesprekspartner voor ons. Ik ben verrast door de aandacht die zij vragen voor een goede balans: zorg dat we straks ‘vette’ digitale dingen kunnen doen, maar hou ook aandacht voor dingen die onze stad mooier maken zoals groen en plekken om  lekker samen buiten te spelen en te sporten.’

De opbrengst van alle gesprekken landt in het Masterplan Digitalisering. Daarin staat concreet beschreven hoe Breda om gaat met digitalisering. Naast kinderen is de gemeente ook in gesprek met Bredaase bedrijven, onderwijsinstellingen en andere partners is zowel Breda als daarbuiten. Breda gaat komende tijd meer kinderen betrekken via de VR-film, bijvoorbeeld tijdens de Week van de Toekomst op 9, 10 en 11 december bij BUas. En volgend jaar gaat de gemeente op tour langs de Bredase basisscholen.

Toekomststoel

De gemeente Breda vindt het belangrijk dat kinderen over allerlei onderwerpen meedenken, meedoen en meebeslissen. Met de Toekomststoel schuift de gemeente aan op plekken waar veel kinderen en jongeren zijn. In dit geval bij tijdens de Regiofinale van de FIRST Lego League op AVANS Hogeschool, een educatief programma dat jongeren van 9 t/m 14 jaar uitdaagt de maatschappelijke rol van wetenschap & technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden