Holocaustmonument Levenslicht bij Nieuwe Veste in Breda

Op maandag 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt daar bij stilgestaan en ook Breda staat stil bij de Holocaustslachtoffers uit Breda.

Op vrijdag 24 januari onthult burgemeester Depla het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht in de binnentuin van Nieuwe Veste. Het gaat om +/- 500 lichtgevende stenen in Breda. Het maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Gruwelijke werkelijkheid om nooit te vergeten

Paul Depla, burgemeester van Breda: “Levenslicht is een aangrijpend monument met een bijzondere symboliek. Ook in onze stad zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden gedeporteerd en nooit meer teruggekomen. Een gruwelijke werkelijkheid die we nooit mogen vergeten. Het is niet duidelijk of er vanuit Breda ook mensen uit de Roma- en Sinti-cultuur en de LHBT-gemeenschap zijn weggevoerd, omdat deze mensen niet geregistreerd werden. Met de lichtgevende stenen in de tuin van nieuwe Veste en de eeuwenoude moerbeibomen geven we onschuldigen een plaats in het licht. Het is een ontroerende gedachte dat bezoekers van het monument de stenen mogen aanraken.”

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma, Sinti en mensen uit de LHBT-gemeenschap woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject Wordt gemist, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Locatie tijdelijke monument

Vanaf vrijdagavond 24 januari om 19.00 uur is het tijdelijke monument veertien dagen te zien in de vernieuwde binnentuin van de gerenoveerde culturele markthal Nieuwe Veste. De tuin is te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van nieuwe Veste, inclusief de Cultuurnacht op zaterdagavond 25 januari. Er komt bij Nieuwe Veste een intekenlijst voor iedereen die een van de stenen na afloop op wil halen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen