Breda brengt het samen op een bankje

Foto: Gemeente Breda

In 2020 creëert de gemeente – op aanvraag van bijvoorbeeld wijkplatforms – door middel van bankjes meerdere plekken in de stad voor deze onverwachte ontmoetingen.

De bankjes worden samen met de aanvragers, omwonenden of wijkraad ontworpen op een zodanige manier dat de opstelling ontmoeting creëert. Op woensdag 5 februari werd het eerste ontmoetingsbankje in de Middellaan onthult. Het bankje is mede tot stand gekomen dankzij een initiatief van de bewonersvereniging, die het groeten en ontmoeten in de buurt wilden stimuleren en op deze manier elkaar wat beter wilden
leren kennen.

Breda Brengt het Samen

En dat doet ze Groen, Grenzeloos en Gastvrij. De 3e ‘G’ van Gastvrij staat in Breda in het teken van openstaan voor anderen, elkaar opzoeken, samenwerken, aandacht voor elkaar, inclusiviteit, bewust zijn van vooroordelen, het wegnemen van mentale en fysieke drempels en je echt welkom voelen. Allemaal zeer wezenlijke elementen, maar hoe maak je ze tastbaar? Hoe breng je ze samen? Tijdens de week van de toekomst die Breda in december organiseerde is daar ook door bewoners over nagedacht. Het idee is eigenlijk heel simpel. Want waar ontstaan vaak die ‘onverwachte ontmoetingen’ die eerder genoemde
elementen in zich hebben? Gewoon, op een bankje!

Onverwachte ontmoetingen

In een wereld waar we onszelf door alle drukte soms voorbij lopen, steeds meer in onze eigen bubbel leven, steeds minder scherp hebben wat er om ons heen gebeurt en vaak online zijn, is het ó zo belangrijk om het goede gesprek met elkaar te blijven voeren. Gesprekken – ook offline – waarin je open staat voor andere visies, je je bewust bent van je eigen koker en je ziet dat je er niet alleen voor staat of dat je met weinig effort een ander vaak heel goed kunt helpen. We hebben allemaal wel eens zo’n heerlijk verfrissend gesprek, dat ineens je dag goed kan maken, of je aan het denken zet over de juiste dingen. Vaak komen deze gesprekken ongepland en vinden ze plaats met mensen die je niet persé goed kent. Het zijn onverwachte ontmoetingen. En die zouden er meer moeten zijn.

Een onverwachte ontmoeting op een bankje

Een bankje: het lijkt zoiets eenvoudigs maar is zoveel meer dan dat. Een bankje is een ontmoetingsplek, een uitrustpunt, een plek om op te laden, te mijmeren, koffie te drinken of toezicht te houden op je spelende kinderen of hond. Een bankje is buitenlucht, even niks, de mogelijkheid om zelfstandig de route te kunnen afleggen naar bakker, huisarts of supermarkt en eenzaamheid te doorbreken. Kortom: op een bankje speelt het leven zelf zich af!

Ook een kritische blik op de bestaande bankjes

Naast nieuwe bankjes gaat de gemeente in 2020 ook bekijken hoe het staat met de ruim 2000 bankjes die al in de stad staan. Bieden deze voldoende mogelijkheid tot ontmoeting? Is onderhoud of verplaatsing nodig? Waar slaan we volledig de ‘bank’ mis?

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden