Blijf eikenprocessierupsnesten doorgeven om overlast te beperken

Foto: Gemeente Breda

Vanaf afgelopen week is een aannemer is in opdracht van de Gemeente Breda aan de slag om nesten van de eikenprocessierups weg te zuigen. Dat gebeurt elke dag, bij doorgaande wegen en fietspaden, bij kinderdagverblijven en scholen.

Dit jaar wordt de hele boom gezogen, inclusief de kruinen van de eikenbomen. De plekken die het meest worden gemeld, komen als eerste aan de beurt. Op drukke plekken met overlast staan waarschuwingsborden.

De eikenprocessierupsplaag beheersen

Wethouder Greetje Bos: “We nemen veel extra maatregelen dit jaar om de overlast van de rups zoveel mogelijk terug te dringen. Maar heb niet de verwachting dat we nooit meer last meer hebben van de eikenprocessierups. De rups is er nu eenmaal en die blijft. Blijf dus nesten melden via www.breda.nl of 14076.

Gemeente Breda zet in op het beheersen van de situatie en richt zich op het stimuleren van de natuurlijke vijanden, met een mix aan maatregelen. De aanpak is zoveel mogelijk ecologisch en brengt tegelijkertijd meer biodiversiteit en een divers landschap. Maatregelen zijn bijvoorbeeld nestkastjes, feromoonvallen, rupsenvallen, het ecologisch maaien onder eikenbomen en het wegzuigen van de nesten.

Wat kun je zelf doen?

Iedereen kan helpen om de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te lokken in eigen tuin. Dat kan door je tuin natuurlijk in te richten met groen en planten en het hangen van vogelnestkastjes. De gemeente raadt het af om bomen met plastic folie te omwikkelen. Dit helpt niet en zorgt er voor dat de brandharen op de folie blijven plakken, waardoor er meer hinder kan ontstaan door het verwaaien van de haartjes. De gemeente verwijdert daarom de folie op de plekken waar folie op de bomen wordt aangetroffen.

Advies blijft om zoveel mogelijk hals, armen en benen te bedekken bij een bezoek in een gebied waar de processierups zit. Toch klachten? Spoel de huid en ogen goed uit met lauw water; verwijder brandharen van de huid met plakband en niet wrijven of krabben. Ten opzichte van 2019 is dit jaar meer capaciteit beschikbaar om iets tegen de eikenprocessierups te doen. De gemeenteraad is akkoord gegaan met de aanpak van de eikenprocessierups en de daaraan verbonden kosten. Die bedragen in 2020 circa € 0,6 miljoen. Het grootste deel van dat bedrag wordt ingezet op het wegzuigen van rupsen naar aanleiding van meldingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen