Drukte binnenstad Breda monitoren met 50 wifi-sensoren

Foto: Breda Nieuws Redactie

De gemeente Breda gaat de drukte in de binnenstad meten met behulp van vijftig wifi-sensoren. De sensoren zijn in staat het aantal bezoekers met een mobiele telefoon waarvan de wifi aanstaat, te tellen.

Door het realtime meten en analyseren van gegevens kan bepaald worden of te grote drukte een onveilige of onprettige situatie oplevert. Voorheen gebeurde dit door handmatige en steekproef tellingen. De informatie wordt ook gebruikt om de druktemeter te verbeteren, die bezoekers via Whatsapp (nummer 06-11778060) kunnen raadplegen.

Project Breda Smart City

In 2016 besloot de gemeente al om de wifi-sensoren te plaatsen als hulpmiddel voor het project Breda Smart City. Er werden diverse proeven mee gedaan en onderzocht binnen welke kaders de toepassing geoorloofd is. De sensoren kunnen ook ingezet worden om slimme toepassingen in de stad te realiseren, bijvoorbeeld om diensten als vuilnis ophalen, en gladheidsbestrijding te optimaliseren. De uitwerking daarvan is in volle gang.

Wethouder Boaz Adank (binnenstad) is enthousiast over het systeem. “Het zal ons enorm helpen om onze binnenstad te verbeteren en veiliger te maken.” Alhoewel het systeem ook zonder de coronacrisis zou zijn ingevoerd, kan het nu wel helpen bij het mijden van de drukte. “Afgelopen maandag is de horeca weer opengegaan. Hoe mooi is het als je op tijd kunt zien dat het te druk wordt in de binnenstad en je de bezoekers en ondernemers kunt waarschuwen voor te drukke situaties.”

Algemene verordening gegevensbescherming

Het systeem verwerkt bij het tellen van bezoekers alleen het versleutelde identificatie-nummer van de telefoon. De gegevens van de eigenaar en het telefoonnummer worden niet bekend. De ontvangen data worden onmiddellijk versleuteld zodat dit niet terug te herleiden is naar de persoon. De verwerking van de gegevens gebeurt door de gemeente zelf. Na maximaal 48 uur worden de datasets verwijderd. Het streven is om deze termijn te verkorten naar 24 uur.

De gemeente heeft het recht op privacy van de bezoekers hoog in het vaandel staan. Er is dan ook een privacy risicoanalyse gemaakt met strikte randvoorwaarden volgens de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Zo worden aan de randen van het te meten gebied informatieborden geplaatst waarop bezoekers van de binnenstad worden geïnformeerd over de wifi-sensoren en de locaties van
de metingen. Daarnaast zal op de website van de gemeente informatie komen over mogelijkheden de eigen privacy te beschermen en komt er een interactieve kaart met de exacte locaties van de wifi-sensoren.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden