Wegens succes verdubbeld: extra subsidie beschikbaar voor water en groen

Foto: Asja Vossen

Vanaf 1 april 2020 is de subsidieregeling ‘water en groen’ ingegaan als uitbreiding op de bestaande groene daken-regeling. In het eerste halfjaar van 2020 is dat een groot succes gebleken.

Er zijn ruim 200 aanvragen sinds begin dit jaar. Dit heeft er toe geleid dat het subsidieplafond nu al is bereikt. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dan ook besloten om in 2020 extra subsidie beschikbaar te stellen (€100.000,- bovenop de bestaande €100.000,-) voor het vergroenen van daken, tuinen, gevels en regenwatervoorzieningen zoals regentonnen. Met de uitbreiding van de regeling wordt Breda nog groener en
klimaatbestendiger.

Wethouder Paul de Beer van Klimaatadaptatie: ”Twee maanden geleden zei ik nog: ik hoop dat de subsidie helemaal op gaat. En nu is het al zover! Ik denk dat veel mensen aan de slag zijn gegaan met hun tuin in de afgelopen corona-periode. Dat betekent dat er veel meer groene en klimaatadaptieve plekken in de stad bijkomen, helemaal top. We worden overspoeld met aanvragen momenteel en we werken met alle macht om ze zo snel mogelijk te behandelen. We verdubbelen nu de subsidiepot zodat iedereen die zo goed bezig is, er gebruik van kan maken!”

Subsidie aanvragen

Sinds 1 april zijn er 110 nieuwe aanvragen binnengekomen. Momenteel zijn er nog 85 aanvragen in behandeling. Ruim 80% van de aanvragen betreft groene daken. Het vergroenen van de tuin neemt in populariteit toe, op dit moment beslaat dit ongeveer 15% van de aanvragen. De Rijksuniversiteit Groningen meet, samen met de gemeente Breda, de effecten van de subsidieregeling. Over meerdere jaren wordt onderzocht via enquêtes in hoeverre de subsidies leiden tot duurzame houding- en gedragsverandering bij inwoners.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden