OPROEP gemeente Breda: blijf de corona-maatregelen serieus nemen!

Foto: Rijksoverheid

Een behoorlijk aantal weken zagen we de besmettingscijfers dalen. Met die dalende aantallen vergrootte onze bewegingsvrijheid. We mochten het terras weer op, de restaurants weer in, zelfs een bezoekje aan de bioscoop, het theater en het museum mag weer.

Met deze verruimingen verslapte naarmate de tijd verstreek ook zichtbaar de aandacht voor de nog geldende maatregelen. Het afstand houden van de 1,5 meter en het niet naar buiten gaan bij klachten.De gemeente Breda doet een oproep aan alle bezoekers van de binnenstad.

Het virus is niet weg

Uit de laatste cijfers van het RIVM blijkt dat de besmettingen weer toenemen. Een stijging lag ook in de lijn der verwachting, want door de versoepelingen komen we weer vaker in contact met elkaar. En kunnen we ook het virus weer treffen. Bovendien geeft de toegenomen testcapaciteit meer inzicht in het aantal besmettingen, waardoor de geregistreerde aantallen stijgen.

De stijging van aantal besmettingen komt dus niet als een verrassing. Maar drukt ons wel met de neus op de feiten. Het virus is niet weg. Kan ons nog goed raken. En dus is het noodzakelijk om de nog geldende regels ook echt na te blijven leven. De Bredase Koninklijke Horeca Nederland en gemeente Breda roepen de bezoekers van de binnenstad daarom op om de geldende corona-maatregelen echt serieus te nemen en te blijven opvolgen.

Depla: “je wil toch niet op je geweten hebben dat je de oorzaak bent dat je moeder in het ziekenhuis of je opa op de IC terecht is gekomen?”

Burgemeester Paul Depla: “Enerzijds is het begrijpelijk dat de aandacht voor de regels verslapt. Het is lastig om, nu alles weer bijna als vanouds gaat aanvoelen, je toch steeds 24/7 bewust te zijn van die maatregelen. Ik ervaar dat zelf ook. Ook ik vergeet soms het belang van het afstand houden. Aan de andere kant gelden de maatregelen nog steeds en dat is niet zonder reden. Het virus is er nog steeds. De nieuwe besmettingen laten dat zien. We zullen ons daarom echt aan de regels moeten blijven houden. We hebben met z’n allen zo hard ons best gedaan om de besmettingscijfers omlaag te krijgen, om de IC’s weer vrij te maken. Dat is ons gezamenlijk gelukt, maar dat betekent niet dat we nu van corona verlost zijn. We moeten dit virus serieus blijven nemen. En ons gezond verstand blijven gebruiken. Zodat we zelf niet ziek worden, maar ook anderen niet besmetten. Want je wil toch niet op je geweten hebben dat je de oorzaak bent dat je moeder in het ziekenhuis of je opa op de IC terecht is gekomen?”

De Bredase horeca heeft inmiddels een manier gevonden waarop gezelligheid toch samengaat met het naleven van de geldende regels. Maar geeft ook aan dat het soms lastig is om de gasten erop te blijven wijzen dat we nog steeds leven met het Corona-virus in ons midden. Vooral als de avond vordert en de alcohol vloeit worden de grenzen losser en de afstanden tussen de mensen op straat kleiner. In het uitgaansgebied van Breda geven de gastheren aanwijzingen aan het publiek wanneer de regels niet voldoende worden nageleefd. Als herhaaldelijke adviezen niet worden opgevolgd dan wordt de politie of handhaving ingeschakeld en zullen er ook boetes worden uitgeschreven als dat echt noodzakelijk is.

Johan de Vos (KHN): “Het laatste wat we willen is dat een avondje in de stad eindigt in een quarantaine van een volledig gezin of een heel studentenhuis. Of het sluiten van de horeca. Wees daarom verstandig, neem je verantwoordelijkheid en blijf de afstand van 1,5 meter zoveel mogelijk in acht houden. Zo helpen de gasten de ondernemers het beste en kunnen we met z’n allen blijven genieten van deze versoepelingen. Ga elkaar nu niet knuffelen of zoenen. Val elkaar niet om de nek op straat. Ik zie het keer op keer gebeuren. Het risico is te groot en het is gewoon niet slim.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden