Ontdekkingstocht naar planten en insecten langs de Groene Kades

Foto: Gemeente Breda

Zaterdag 26 september organiseert de Gemeente Breda samen met 7 partners van het Europese project GreenQuays de Dag van de Groene Kades. Dit publieksevenement vindt tussen 11:00 en 17:00 uur plaats op het Franciscanessenplein en de Nieuweweg.

De Gemeente Breda wil de muren en de kades van de Nieuwe Mark vergroenen met bomen, (muur)planten en mossen. Dit levert niet alleen een mooi begroeide kademuur op, maar ook een rijk en gevarieerd dierenleven. Straks zullen mensen, als ze over de rivier de Mark varen of op de kades lopen, dus ook hier de natuur kunnen beleven. Welke omstandigheden nodig zijn om tussen de stenen, op de kades en onder water een rijk planten- en dierenleven te creëren, dat gaan acht organisaties de komende drie jaar met elkaar onderzoeken in het project GreenQuays.

Programma zaterdag

De partners in het project presenteren die dag een scala aan activiteiten. Zo is er een ontdekkingstocht naar de planten en insecten langs de kademuren. Een speakerscorner waar medewerkers van de acht organisaties achter dit project korte presentaties geven: Wat kunnen bomen bijdragen aan de kwaliteit van de stad en de nieuwe rivier? Waarom is het onderzoek naar mortel en baksteen belangrijk? Wat kun je zelf doen aan de vergroening van de stad? Workshops van Natuurplein de Baronie, Floron en Wageningen Universiteit. Ontdek al wandelend door de straten hoe je verschillende plant- en diersoorten kunt herkennen en hoe je zelf ook metingen en tellingen kunt doen. Een tekenwedstrijd voor kinderen. Street art in samenwerking met Blind Walls Gallery. En livemuziek van onder andere de Amazing Stroopwafels

Wethouder Paul de Beer hierover “Breda zet de komende jaren volop in op duurzame stedelijke ontwikkeling in de breedste zin van het woord. Net als veel andere steden in Europa worstelt Breda met de keuzes van niet-duurzame verstedelijking uit het verleden, verslechtering van stedelijke ecosystemen en een gebrek aan weerbaarheid tegen klimaatverandering. Dit vraagt om innovatieve oplossingen die ervoor zorgen dat inwoners van steden ook in de toekomst in een leefbare stad kunnen blijven wonen.

GreenQuays past perfect bij onze ambitie om in 2030 de eerste Europese stad in een groen park te zijn. Met de Europese bijdrage kunnen we samen met onze partners oplossingen bedenken, testen en implementeren die resulteren in een groene rivier Nieuwe Mark die leefruimte biedt voor een rijke flora en fauna. Zo levert de rivier een nog grotere bijdrage aan een leefbaar stadscentrum”.

Het GreenQuays is een samenwerking tussen 8 organisaties: de Gemeente Breda, de Technische Universiteit Delft, Natuurplein de Baronie, Floron, Wageningen Universiteit, boomkwekerij Gebroeders Van den Berk, het waterschap Brabantse Delta, en Stichting BLASt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden