Provincie koopt grond Druivenstraat voor busremise West-Brabant

Foto:

De provincie Noord-Brabant koopt een stuk grond in de buurt van station Breda voor de ontwikkeling van een nieuwe busremise. Het kavel aan de Druivenstraat is 3,8 hectare groot en ligt aan de huidige snelle busbaan langs het spoor.

Het terrein biedt ruimte om een toekomstbestendige remise te bouwen waar straks elektrische bussen kunnen worden opgeladen, zo laat de provincie Noord-Brabant weten. Het ov-vervoer zero-emissie maken, is een belangrijke ambitie van de provincie.

Het stuk grond is een unieke kans waar de hele regio West-Brabant van profiteert. “Dit konden we niet laten lopen. Een geschikt stuk grond voor een remise op zo’n locatie komt zelden voorbij. De toegevoegde maatschappelijke waarde staat buiten kijf”, zegt gedeputeerde mobiliteit Christophe van der Maat. “Deze plek wordt het fundament om onze zero-emissiedoelstellingen in West-Brabant te realiseren.”

Het kavel aan de Druivenstraat was eigendom van RBV en onderdeel van een grotere grondaankoop door de gemeente Breda. De grond waar de remise West-Brabant moet verrijzen, wordt doorverkocht aan de provincie. Met de aankoop is een bedrag van 6,5 miljoen euro gemoeid. Het vervoersbedrijf dat de nieuwe concessie krijgt en dus het ov in West-Brabant verzorgt, kan straks van de nieuwe remise als huurder gebruikmaken.

‘Goed voor klimaat en verkeersveiligheid’

De huidige remise aan de Slingerweg in Breda verdwijnt dus op termijn. Daan Quaars, wethouder mobiliteit: “Het provinciale plan draagt bij aan schoner (openbaar) vervoer én efficiënt ruimtegebruik. En dan blijkt de Druivenstraat een hele logische plek. Dichtbij het station, aan de busbaan. Bussen rijden zo veel kortere ritjes heen en weer tussen station en remise. En we hebben geen last meer van lege bussen die kris kras door de stad moeten rijden naar de huidige locatie. Dat draagt bij aan een beter klimaat en meer verkeersveiligheid.”

Na de aankoop zet de provincie de volgende stap: het proces om de remise te bouwen in aanloop naar de nieuwe ov-concessie West-Brabant. Het is de bedoeling dat de nieuwe remise er in 2023 staat.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden