Hosts en cirkels ingezet om drukte te reguleren in onder andere het Valkenberg park

Foto: Pixabay

In navolging van andere steden gaat ook Breda cirkels in park Valkenberg aanbrengen. Het oorspronkelijke idee komt overgewaaid uit New York en moet gasten en bezoekers van het park helpen om coronaproof te recreëren.

De cirkels geven heel overzichtelijk de te houden afstanden aan en werken tegelijkertijd als een extra geheugensteuntje. Bezoekers van het park kunnen in de cirkels gaan zitten in de samenstellingen die zijn toegestaan binnen het coronabeleid. Op dit moment is dat met je eigen huishouden of samen met één vriend/persoon waarmee je niet in een huis woont. Daarnaast zet Breda vriendelijke hosts in om de boel in goede banen te leiden. De eerste cirkels zijn vrijdag in het Valkenberg al officieel in gebruik genomen in bijzijn van burgemeester Paul Depla en wethouder Boaz Adank.

Burgemeester Paul Depla: “Het voorjaar is net begonnen er zijn mooie dagen op komst. Dus mensen willen naar buiten, dat begrijp ik heel goed. Het moet alleen wel veilig kunnen. Met de acties in het park en met de overige plannen voor de stad kunnen we het bezoek aan de openbare ruimte meer gereguleerd laten plaatsvinden. En proberen we te voorkomen dat men zich teveel op één plek gaat concentreren.”

Corona hosts

Behalve de cirkels die voorlopig wel even te zien gaan zijn in het park gaan bezoekers op drukke dagen ook zogenaamd ‘gezellige gastvrouwen en heren’ en corona-hosts treffen in het park. Zij zorgen ervoor dat alle bezoekers het park op drukke warme dagen op een prettige en veilige manier kunnen blijven bezoeken.

Naast deze maatregelen in het Valkenberg park zijn er ook plannen om andere groene gebieden in Breda zoals het Wilhelminapark, het van Sonsbeeck en bijvoorbeeld de groene kades in Boeimeer of de Waterdonken aantrekkelijker te maken om te bezoeken. Onder het motto ‘maak geen drukte maar ruimte’ wil de gemeente mensen stimuleren om waar mogelijk drukbezochte plekken te mijden en alternatieven op te zoeken. Door deze net iets aantrekkelijker te maken met bijvoorbeeld een sport-en bewegingsactiviteit en/of een pop-up take-away horecavoorziening wil Breda haar inwoners verleiden ook naar deze plaatsen te gaan.

In Breda waren mooie dagen al eerder een oorzaak van grote drukte in het Valkenbergpark. Mensen zoeken elkaar op en uiteindelijk concentreert zich dat teveel op een punt. Uit veiligheids-en gezondsheidsoverwegingen vindt B&W het dan ook belangrijk dat bezoekers van het park zich op drukke dagen beter gaan spreiden en zich aan de coronamaatregelen blijven houden. Om dat toch wat makkelijker te maken, tekent de gemeente de cirkels op het gras.

Ook de Haven kan op verhoogde aandacht van de gemeente rekenen. De ervaring is dat het daar bij mooi weer ook vaak druk wordt. Het is de plek in het centrum waar de zon het langst schijnt. Het wordt op deze locatie echter wel snel te druk en de mogelijkheid om voldoende afstand te houden is er dan niet meer. Daarom zoekt het gemeentebestuur samen met de ondernemers naar een slimme oplossing. Daarnaast gaat Breda eraan werken ook andere ruimtelijke, zonrijke plekken in de stad aantrekkelijker te maken om van het lekkere weer te genieten, binnen de maatregelen die gelden.

Wethouder Boaz Adank: “Het is echt heel jammer dat de terrassen nog niet open kunnen, zij hadden ons kunnen helpen met het stroomlijnen van de drukte. Op deze manier willen we toch proberen, ook in samenwerking met de horeca op de tijdelijke standplaatsen, het publiek te verleiden zoveel mogelijk te spreiden over de stad en afstand te houden.”

Reacties

Cookieinstellingen