165 Meter schutting vertelt verleden, heden en toekomst ’t Zoet

Foto: Gemeente Breda

Op de Markkade zijn over een lengte van 165 meter beelden te zien die het verleden, heden en de toekomst van dit unieke stuk Breda vertellen. Maandagochtend bevestigden wethouder Paul de Beer en gedeputeerde Erik Ronnes de eerste panelen van de schutting.

Aansluitend ondertekenden beide bestuurders de intentieovereenkomst waarin de gemeente Breda en provincie Noord-Brabant uitspreken samen de gebiedsontwikkeling van ’t Zoet ter hand te nemen.

Van CSM tot ’t Zoet
De gemeente Breda en de provincie kochten eerder dit jaar het terrein van de voormalige suikerfabriek CSM. De naam van het gebied is inmiddels omgedoopt tot ’t Zoet. De plek waar van 1872 tot 2005 in Breda suiker werd geproduceerd, verandert de komende jaren in een unieke wijk om te wonen, te werken en te recreëren. Voor het zover is, moet ’t Zoet een plek worden voor tijdelijke events, recreatie, rondleidingen en zitplekken aan het water. De 26,4 hectare grote locatie waar ooit de suikerfabriek floreerde moet de nieuwsgierigheid en de verwondering aanjagen en voor reuring gaan zorgen.

Bekend gebied
“Dit terrein is voor veel Bredanaars bekend gebied, al was het maar vanwege de karakteristieke geur die over Breda trok tijdens de bietencampagnes”, aldus wethouder Paul de Beer. “Op termijn realiseren we hier als onderdeel van CrossMark een uniek stuk stad aan het water. Voor het zover is stroomt er echter nog heel wat water door de Mark. Maar wel willen we iedereen al laten zien en beleven wat een bijzondere plek dit is, zo vlak tegen ons centrum en naast het station. Vandaar dat we nu als een van de eerste acties deze schutting zetten”.

Schaalsprong
Voor gedeputeerde Ronnes is de transformatie van ’t Zoet een van de 23 belangrijke en concrete afspraken die zijn vastgelegd in de ‘Samenwerkingsagenda stedelijke transformatieopgaven Breda’. “Die afspraken zijn de katalysator voor het waarmaken van onze gemeenschappelijke ambities, en dat betekent een schaalsprong in de komende 20 jaar. Het gaat om een totaalpakket op de terreinen van verstedelijking, mobiliteit en natuur en water.”

Historische beelden
Het Stadsarchief Breda zorgde voor de historische beelden, die in chronologische volgorde vanaf het spoorviaduct zijn geplaatst. Korte teksten vertellen wat er op de foto’s te zien is. De Bredase fotograaf TPJ Verhoeven legde vast hoe CrossMark er nu bij ligt. Stedenbouwkundigen van de gemeente Breda maakten een aantal ‘artist impressies’ die een indruk geven hoe dit gebied er in de toekomst misschien uit komt te zien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen