Pilot ‘Onder de Pannen’ van start in Breda

Foto: Merlijn Michon

Stichting de Herberg, De Regenboog Groep en gemeente Breda zijn op 1 juli 2021 officieel van start gegaan met de pilot Onder de Pannen. Inwoners die een kamer ‘over’ hebben, kunnen deze legaal en vaak met behoud van toeslagen en/of uitkeringen verhuren aan een stadsgenoot die even zonder thuis zit.

De afgelopen jaren groeit de groep economisch daklozen. Bij deze groep gaat het om mensen die bijvoorbeeld door verlies van hun baan of door een echtscheiding tijdelijk geen onderdak hebben. Onder de Pannen biedt deze mensen tijdelijk een dak boven het hoofd.

Wethouder Miriam Haagh: “Dit gaat om mensen zoals jij en ik. Zij hebben met spoed woonruimte nodig en die is schaars. Met dit project helpen wij deze mensen en zorgen we ervoor dat er wat rust is voor hen om zaken op orde te brengen en een structurele woonoplossing te vinden. Tegelijkertijd geeft het verhuurders extra inkomen en kan het om nog meer redenen heel waardevol zijn om iemand bij je in huis te hebben.”

Hanneke van Herwijnen, directeur Stichting de Herberg: “Er rust nog steeds een taboe op dak- en thuisloosheid, terwijl iedereen dit kan overkomen. De woningnood is groot! Door een kamer te bieden help je niet alleen iemand aan een dak boven zijn hoofd maar vergroot je ook de saamhorigheid in je eigen stad of dorp.”

Hoe werkt het? Heeft u een kamer over en wilt u deze tijdelijk onderverhuren aan een stadsgenoot die zonder thuis zit? Of zit u zonder thuis? Kijk vanaf 2 augustus voor meer informatie op www.stichtingdeherberg.nl of www.onderdepannen.nl. Voor vragen over de pilot of aanmelding kan contact worden opgenomen met Stichting de Herberg via telefoonnummer 076 – 785 73 58 of via [email protected]stichtingdeherberg.nl. Stichting de Herberg kijkt zorgvuldig naar een goede match tussen huurder en huurder. Na toestemming van verhuurder (zoals een woningcorporatie) voor deelname aan het project, wordt een huurovereenkomst getekend voor maximaal 12 maanden. De huurder bouwt geen rechten op. Hoeveel huur de verhuurder ontvangt en wat deze daar van overhoud is per situatie verschillend. Wil je daar meer over weten dan kan Stichting de Herberg hier meer over vertellen of kijk vanaf 2 augustus op de genoemde websites.

Bundeling van kennis en expertise

De Regenboog Groep is enkele jaren geleden met Onder de Pannen gestart. Inmiddels wordt dit project in verschillende steden met lokale uitvoerders, zoals Stichting de Herberg uitgevoerd. De Regenboog Groep heeft ruime kennis en ervaring met deze woonvorm en doelgroep. Zij hebben het concept ontwikkeld en in meerdere gemeenten uitgevoerd. Stichting de Herberg zorgt voor de uitvoering. Zij zijn een lokale partij die goed is ingebed in de lokale situatie.

Reacties

Cookieinstellingen