Bredanaars mogen stemmen op drie Artikel 1-monumenten

Foto: Gemeente Breda

Welk kunstwerk komt straks bij het Artikel 1-monument in het Valkenbergpark te staan? Alle inwoners van Breda mogen de komende weken kiezen uit de ontwerpen van kunstenaars Monica Dahlberg, Folkert de Jong en Jennifer Tee. De Bredase wethouders Boaz Adank en Marianne de Bie gaven woensdag in het park een toelichting op de drie creaties.

Compromis
Het kunstwerk wordt geplaatst na kritiek op het Chinese paviljoen dat zusterstad Yangzhou aan Breda cadeau heeft gegeven. Dit prieel staat ook op de planning om een plek in het park te krijgen, ter ere van een kwart eeuw samenwerking tussen beide steden. Vanuit de gemeenteraad kwamen echter kritische geluiden vanwege de verslechterende mensenrechtensituatie in China. Als compromis dragen drie kunstenaars nu hun voorstellen voor een Artikel 1-monument voor, dat aandacht vraagt voor het antidiscriminatieartikel in de grondwet.

Twee van de drie werken waarop gestemd kan worden | Foto’s: Gemeente Breda

Grondrecht van belang
Volgens wethouder Adank moet het kunstwerk laten zien dat je mag zijn wie je bent: “Het mooie aan kunst is dat het op ieder individu een andere uitwerking heeft. Maar dat het ons wel samenbrengt. Dat is ook precies wat we beogen met het plaatsen van een kunstwerk dat het artikel 1 uit de Grondwet vertegenwoordigt: mogen zijn wie je bent en behandeld worden als ieder ander. Een grondrecht van groot belang.”

Online stemmen
Bredanaars kunnen zelf bepalen welk kunstwerk het wordt. Via de website www.planbreda.nl kunnen inwoners een stem uitbrengen op hun favoriete kunstwerk. Anderhalf jaar geleden werd al eens geëxperimenteerd met online stemmen, toen de plek voor het Chinese paviljoen moest worden bepaald. Bijna 7000 stemmen bleken uiteindelijk ongeldig. Online stemmen voor dit kunstwerk kan nog tot en 15 oktober.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden