Durf vaker ‘Huh’ te zeggen. Zo begrijpen we elkaar eenvoudig

Foto: Edwin Wiekens

Moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden (de zogenoemde basisvaardigheden) kan grote gevolgen hebben. Het betekent vaak ook moeite hebben om echt mee te doen in de samenleving.

Het kan zijn dat je minder grip hebt op je gezondheid en geldzaken of minder snel een baan vindt.

Sinds 2019 zetten we ons in Breda extra in voor taal, laaggeletterdheid en basisvaardigheden voor volwassenen via het actieplan taal & laaggeletterdheid 18+ Wij begrijpen elkaar. En dat doen we in 2022 weer. Omdat we willen we dat iedereen in Breda mee kan doen.

Wethouder Gezondheid Arjen van Drunen: ”De afgelopen drie jaar hebben we met het Actieplan Taal- en Laaggeletterdheid al veel kunnen doen. We zijn gestart met een Bredaas Taalpanel dat meekijkt en adviseert over onder taalgebruik of de begrijpelijkheid van formulieren. We onderzochten nieuwe manieren om mensen met Nederlands als eerste taal of moedertaal te bereiken, onder andere met een serie Gewone Helden op BredaNu. En door de campagne ‘Huh? Wat bedoelt u?’ zeiden inwoners Huh? als iets onduidelijk was. Die initiatieven zijn ook de komende jaren ontzettend hard nodig. En het gaat dan niet alleen om taal en rekenen, maar ook om digitale vaardigheden. Want ook die vaardigheden heb je keihard nodig in het dagelijks leven. Ik ben dan ook blij dat we hier in 2022 samen met partners weer werk van maken.”

Resultaten 2019-2021

De afgelopen jaren leidde de inzet al tot mooie resultaten. Zo had het Taalpanel in 2021 ongeveer 50 opdrachten om teksten in brochures, brieven en formulieren mee te lezen of presentaties te geven. Voor de gemeente heeft het Taalpanel mee gedacht over brieven en hebben ze de omgevingsvisie getest. Naar aanleiding daarvan is nu ook een korte samenvatting gemaakt. We zagen ook een groeiende vraag naar Digimaatjes; inwoners uit Breda die andere inwoners helpen bij hun digitale vaardigheden. En we startten met Digi-Taalpunten in de wijken Hoge Vucht en Heuvel. Lokaal, laagdrempelig en dichtbij de inwoner. In 2021 zijn we ook gestart met uitzendingen van Gewone Helden. Met deze uitzendingen op BredaNu lieten we zien dat laaggeletterdheid niets is om je voor te schamen.

Van Drunen: “Meer dan de helft van de laaggeletterden van 16 tot 65 jaar heeft Nederlands als eerste taal. Landelijk zien we dat het lastig is om deze mensen te bereiken. Daarom hebben we ook naar andere manieren gezocht, zoals met de uitzendingen Gewone Helden op BredaNu. In 2022 volgen een aantal nieuwe afleveringen. En leuk is dat onze eigen Bredase Taalambassadeurs hierin de hoofdrol spelen.”

Jaco, Taalambassadeur bij het Taalpanel Breda: “Ik wil dat laaggeletterdheid op de kaart staat en dat er iets aan gebeurt. Je kunt er zelf iets aan doen. Je hoeft je er niet voor te schamen. En je staat er niet alleen voor.” Jaco vertelt zijn verhaal op de website van het Taalpanel Breda.

Samen aan de slag

Aandacht voor taal en laaggeletterdheid blijft dus belangrijk. Daarom krijgt onze aanpak in 2022 een vervolg. We gaan door met de bestaande pijlers 1. Beter leren lezen en schrijven: vergroten van basisvaardigheden en 2. Makkelijker met elkaar in gesprek. Maar daarnaast kijken we in 2022 ook specifiek naar mogelijkheden voor extra Digi-Taalpunten in de wijk, wordt verder gewerkt aan de samenhang tussen gezondheid en taal en worden organisaties op de werkvloer een doorverwijzer en een plek om basisvaardigheden te leren. Dit kunnen we uiteraard niet alleen. Dit doen we samen met partners in de stad. Onder andere met het Digi-Taalhuis, de Nieuwe Veste en de partners aan de thematafel Leert 18+. Samen geven we inwoners van Breda mogelijkheden om te leren. En samen met Breda Eenvoudig zijn we op weg naar een eenvoudiger Breda.

Bron: Gemeente Breda

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen