Blauwalgen in Emerput en Hoge Vught

Foto: Publiek domein

Blauwalgen zijn bacteriën die giftige stoffen afscheiden. Mensen en dieren kunnen jeuk krijgen bij contact met het water of buikkrampen wanneer zij het water binnenkrijgen. De gemeente plaatst waarschuwingsborden bij de wateren.

Over blauwalgen

Blauwalgen komen van nature voor in zoet water en zijn in principe altijd aanwezig. Bij hogere temperaturen kan in stilstaand water een explosieve groei van blauwalgen optreden. De bacterie is pas schadelijk als er teveel van is. Er ontstaat dan een groene laag op het water. Contact met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen, kan dit maag- en darmklachten veroorzaken. Contact met water wordt afgeraden. Blauwalgengroei ontstaat door afgevallen bladeren, lokvoer van sportvissers, brood en hondenpoep. Beperk dus het gebruik van lokvoer, ruim hondenpoep op en voer geen eenden.

Het water moet afkoelen

Als het water afkoelt, neemt de hoeveelheid blauwalgen af en wordt het water weer helder. Het waterschap controleert het water regelmatig op de aanwezigheid van blauwalgen.

Kijk voor een kaartje met de locatie en meer informatie over en de actuele stand van zaken van blauwalgen in West-Brabant op de website van waterschap Brabantse Delta.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws in Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden