Inspanningen voorlopige subsidieaanvraag Cross Care beloond

Foto: Gemeente Breda

Vorige maand ondertekenden de gemeenten Bergen op Zoom, Breda en Roosendaal en het Care Innovation Center West-Brabant (CIC) een intentieverklaring voor hun unieke samenwerking op het gebied van zorginnovatie en kennisontwikkeling.

Deze maand is er wederom mooi nieuws te melden: het project Cross Care, dat voortkomt uit deze samenwerking, is door het Comité van Toezicht geselecteerd voor een Europese subsidie binnen het Interreg-programma VA Vlaanderen–Nederland.

Cross Care wordt in samenwerking met LiCalab in Vlaanderen en Brainport in Oost-Brabant uitgevoerd. LiCalab heeft afgelopen januari namens alle partijen de voorlopige subsidieaanvraag ingediend. En met resultaat: Cross Care is één van de ingediende projecten die verder uitgewerkt mogen worden tot een definitieve subsidieaanvraag van voorlopig max. 5 miljoen euro. Doelstelling van de subsidie is om 50 ondernemers te ondersteunen een nieuwe innovatie te ontwikkelen in Vlaanderen of Noord-Brabant. Daarvoor kunnen zij vanuit Cross Care zowel ondersteuning als een stuk subsidie krijgen. De definitieve subsidieaanvraag moet uiterlijk dinsdag 30 juni 2015 zijn ingediend. Het Comité van Toezicht besluit vervolgens op 16 september 2015 over de definitieve toekenning en de hoogte van de subsidie.

Chantal van Spaendonck, directeur CIC West-Brabant: “Dat we met Cross Care onze voorlopige aanvraag nu mogen verdiepen tot een definitieve subsidieaanvraag, geeft aan dat we gezamenlijk met de goede dingen bezig zijn. We zien initiatieven op het gebied van zorginnovatie ook overal ontstaan. In de regio, landelijk en internationaal. Van hulpmiddelen die ervoor zorgen dat mensen langer thuis kunnen wonen en games die mensen activeren om in beweging te komen, tot de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van robotisering. Diverse ondernemers ontwikkelen vaak een oplossing voor een situatie waar ze persoonlijk tegenaan lopen en dat zijn meestal de mooiste innovaties de we zien.”

Cross Care

Samen met het CIC startten de drie genoemde gemeenten het project Cross Care. Gezamenlijk zien zij veel kansen voor zorginnovatie, waarbij ieder zijn eigen kennis, kunde en ‘specialiteit’ inbrengt. Daarmee ondersteunen en versterken zij elkaar, ook vanuit cross sectoraal gedachtengoed. Dat wil zeggen dat het project niet beperkt blijft tot zorg alleen, maar dat ‘cross overs’ gemaakt worden naar andere economische sectoren.

Roosendaal stapt in het project met het Care Innovation Center West-Brabant, dat zorggerelateerde partijen vanuit overheid, onderwijs het bedrijfsleven met elkaar verbindt om zorginnovaties en -initiatieven voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bergen op Zoom gaat voor de Biobased Economy (BBE), waarbij het draait om de overgang van een economie die draait op fossiele grondstoffen naar een economie die draait op biomassa als grondstof. Breda brengt specifieke kennis in op het gebied van de creatieve sector, die steeds meer verweven raakt met de innovatieve zorgsector.

 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws in Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden