‘Wij(k) in Beeld’; meer zeggenschap voor bewoners

Geschreven op: 17 april 2015

Donderdag 16 april was de Avenue het podium voor het wijkimpuls congres ’Wij(k) in Beeld.  De aanwezigen blikten kort terug op de resultaten van wijkontwikkeling en keken vooral vooruit naar hoe wijkbewoners (nog) meer aan zet kunnen komen. Wethouder Haagh riep de aanwezige bewoners op tot meedenken, meedoen en het indienen van initiatieven op het gebied van participatie, werkgelegenheid en leefbaarheid in de wijk. Vanuit het programma Wijkimpuls is daar alle ruimte voor. Gemeente en de corporaties ondersteunen en faciliteren daarbij waar nodig en waar dat kan. Het gemeentebestuur heeft hiervoor in het coalitieakkoord Ruimte en Verbinding € 1 miljoen per jaar uitgetrokken. Eenzelfde bedrag leveren de gezamenlijke corporaties. Later dit jaar krijgt de bijeenkomst een vervolg.

Wijkontwikkeling à wijkimpuls

Wijkimpuls is een vervolg op wijkontwikkeling. De kracht van wijkontwikkeling, namelijk een actieve houding en inbreng van bewoners, blijft behouden voor wijkimpuls. Daar waar wijkontwikkeling een langdurig proces was, is wijkimpuls een kort programma (tot 2018) om wijken die dat nodig hebben nét dat zetje te kunnen geven. De subsidie kan ingezet worden voor de ondersteuning aan bestaande en nieuwe initiatieven die leiden tot (meer) participatie, werkgelegenheid en leefbaarheid. Wijkimpuls is bedoeld voor de wijken Geeren-Noord, Geeren-Zuid, Heuvel, Muizenberg/Kesteren, Biesdonk en Wisselaar.

Miriam Haagh, wethouder Zorg, Welzijn, Onderwijs en Wijkontwikkeling: “Meer zeggenschap voor bewoners om met nieuwe ideeën hun wijk die impuls te geven die nodig is. Dat is een notendop wat wijkimpuls inhoudt. Wijkbewoners weten zelf het best wat goed is voor hun wijk en wat hun wijk nodig heeft. Dat leerden we al van Wijkontwikkeling, waarbij vele prachtige initiatieven zijn ontstaan en resultaten behaald. Ik noem u slechts een paar voorbeelden: Boykes Speelhoeve en buurthuis De Meidoorn in Tuinzigt, het Dr. Struyckenplein in Heuvel, Grote Broers in Hoge Vucht en Haagse Beemden en Buurthuis ONS en Wijkavontuur in Hoge Vucht En dat hebben we tijdens dit inspirerende, druk bezochte en sfeervolle congres ook maar weer eens bevestigd gekregen. Wat was er een goede vibe! Vol enthousiasme en vooral samen gaan we door.”

Marie-Thérèse Dubbeldam, directeur Laurentius, namens de corporaties AlleeWonen, Laurentius Wonen en WonenBreburg: “Bij wijkontwikkeling, maar ook wijkimpuls is het van groot belang dat bewoners langzaam maar zeker het proces in de wijk zelf gaan aansturen en meer regie krijgen bij de ontwikkeling van hun wijk. Dat is een flinke klus. Maar, we zien dat het loont. Daarom is het van groot belang dat gemeente en corporaties met wijkimpuls een vervolg geven aan wijkontwikkeling.  Zo investeren de corporaties al jaren niet meer alleen in fysieke, maar ook in sociaal-economische projecten en is er blijvende aandacht voor leefbaarheid, werkgelegenheid en participatie. Daarmee kunnen niet alleen de actieve bewoners, maar ook de kwetsbare bewoners op ons rekenen.”

Pitch your project

Tijdens het congres ‘Wij(k) in Beeld’ liet een aantal bewoners/organisaties tijdens een korte ‘pitch’ zien wat zij doen en betekenen voor de wijk: Vrouwenstudio’s, Grote Broer, Parkhoeve, Buurtmeesters, Get Started en Wijkavontuur. Grote Zus was de winnende ‘pitch’ en Daphne de Ridder nam de cheque van € 1000,- in ontvangst.

Daarna gingen de aanwezigen uiteen om tijdens verschillende workshops meer te leren over bijvoorbeeld crowdfunding, over verschillende manieren van werken in wijken, over het Atelierprogramma voor uitkeringsgerechtigden door ATEA of over het opzetten van een wijknetwerk. 

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden