Verklaring over Koningsfeest op Grote Markt

Foto: Asja Vossen

Breda maakt zich op voor een mooie Koningsdag met veel festiviteiten in de binnenstad. Een verdienste van alle partijen die dit feest organiseren. Initiatieven die we als gemeente graag stimuleren.

Gisteren is het beeld ontstaan dat de gemeente het Koningsfeest op de Grote Markt verboden zou hebben. Dat is niet gebeurd. De Bredase horeca kondigde begin maart een Koningsfeest in de binnenstad aan conform het evenement in 2014. Vanzelfsprekend juichen we dit initiatief toe. Waarbij we als gemeente 45.000 euro ter beschikking stellen voor veiligheidsmaatregelen.

Eind maart is echter een nieuw programma ingediend door de horecaondernemers van de Grote Markt. Helaas is de tijd te kort om, samen met andere betrokken partijen, een verantwoorde afweging voor de veiligheid te maken. Immers, een groot evenement als Koningsdag vraagt om een zorgvuldige voorbereiding, coördinatie en afstemming met alle organisatoren. Dit doen wij niet alleen, maar samen met brandweer, politie en GHOR. Dat kost tijd. Per slot van rekening mogen alle bezoekers ervan uitgaan dat bij een grootschalig evenement de veiligheid is gewaarborgd.

De gemeente verbiedt dus ook helemaal niet het Koningsfeest op de Grote Markt. We kunnen alleen geen vergunning verlenen voor het nieuwe programma.

We begrijpen dat dit besluit tot teleurstelling heeft geleid. Dat is voor de burgemeester aanleiding om nog een keer te kijken naar de wijze waarop het proces is verlopen. Voor 2016 is een nieuwe opzet zeker bespreekbaar. Vanzelfsprekend rekenen we ook dit jaar op een mooi feest op Koningsdag in Breda.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws in Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden