Lege drankkartons vanaf 1 september bij het plastic afval

Foto: flickr

Vanaf 1 september worden in Breda ook drankkartons gescheiden. Deze drankverpakkingen mogen vanaf die datum bij het plastic afval in de oranje containers of in de speciale zakken voor plastic verpakkingsafval. Drankkartons bestaan naast karton uit een plastic folielaag. Tot nu toe belandden deze verpakkingen nog bij het restafval in de verbrandingsoven. Door ontwikkeling van nieuwe technieken zijn de lege pakken nu ook geschikt voor hergebruik.

Bij drankkartons gaat het om alle kartonnen drankverpakkingen, Naast de kartonnen melkpakken zit ook vruchtensap, ijsthee en chocolademelk in drankkartons. Ook wijn, soepen en sauzen zitten vaak in een kartonnen drankverpakking.

Selçuk Akinci, wethouder Duurzaamheid: “Hoe minder afval we hoeven te verbranden, hoe beter dat is voor het milieu en voor de portemonnee. Daarom streeft Breda ernaar om in 2030 al het afval te hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Met het scheiden van drankkartons zetten we een nieuwe stap in het zorgvuldiger omgaan met onze grondstoffen. En komende jaren volgen nog meer verbeteringen, zodat er straks bijna geen onbruikbaar afval meer overblijft.”

Plastic en lege pakken in de Plastic Heroes afvalbakken

Op veel plaatsen in de stad staan oranje afvalbakken voor plastic (Plastic Heroes) en ondergrondse afvalcontainers voor plastic afval. Vanaf 1 september mogen in deze containers dus ook de lege drankverpakkingen gegooid worden. In de dorpen Bavel, Ulvenhout, Prinsenbeek en Teteringen haalt de gemeente plastic afval en lege pakken huis-aan-huis op en kunnen de drankkartons dus bij de zak voor plastic verpakkingsafval.

Nog meer scheiden vanaf 2016

Het weggooien van lege pakken bij het plastic afval loopt vooruit op een andere aanpak van het inzamelen van afval vanaf 2016. Op dit moment scheidt Breda ruim de helft van het afval. Een goede prestatie in vergelijking met soortgelijke gemeenten, maar Breda wil dit percentage verder omhoog krijgen. Door gescheiden afval steeds meer huis-aan-huis op te halen, wordt het in de toekomst steeds makkelijker om afval, zoals papier en karton, gft, plastic en lege pakken te scheiden. Zo blijft er veel minder restafval over.

Meer informatie

Meer informatie over wat er bij het plastic afval mag en de plaatsen van de afvalcontainers, staat op www.breda.nl/afval.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden