Koningsdag in Breda: veilig en bereikbaar feest

Foto: Wikimedia

Op maandag 27 april viert Breda, Oranjestad en Nassaustad, Koningsdag. Naast de traditionele activiteiten van de Oranjeverenigingen in de wijken en dorpen, zijn er in het centrum van Breda drie grote publiekstrekkers.

Zo verwelkomt Breda voor de tweede keer het evenement 538Koningsdag. En natuurlijk staan ook de Kindervrijmarkt in Park Valkenberg en livemuziek op podia in het historisch centrum op het programma. In totaal verwacht Breda zo’n 120.000 bezoekers te mogen ontvangen.
“Koningsdag 2015 belooft weer een mooi feest te worden,” aldus burgemeester Depla. “Tijdens de eerste editie vorig jaar heeft Breda haar naam als gastvrije Oranjestad en Nassaustad eer aan gedaan. En ook dit jaar zijn we, samen met organisatoren, professionals en vrijwilligers, optimaal voorbereid om de vele bezoekers aan onze stad goed en veilig te kunnen ontvangen.”

Reisadvies en informatie over bereikbaarheid

De vele evenementen brengen verkeersdrukte met zich mee. Het reisadvies is daarom ‘kom per fiets, bus of trein’. Bezoekers die ervoor kiezen met de auto te komen vinden langs de invalswegen naar de stad, vanaf de Noordelijke en Zuidelijke Rondweg, borden met informatie over doorgaande routes. Via de westkant van de stad zijn het centrum en de winkels bereikbaar. Verkeer voor het muziek- evenement 538Koningsdag wordt via de zuid-oostkant en de Claudius Prinsenlaan naar twee parkeerterreinen geleid bij Avans Hogeschool aan de Molengracht.
Op www.breda.nl/koningsdag2015 staat informatie over bereikbaarheid en een actueel overzichtskaartje met (extra) parkeerterreinen, fietsenstallingen en (loop)routes.

Station Belcrumzijde

Gemeente, Arriva, NS en Radio 538 zorgen voor het begeleiden van reizigers, van en naar het station. Vanaf de Belcrumzijde van het station loopt een bewegwijzerde route naar 538Koningsdag op het Chasséveld, naar Park Valkenberg en de binnenstad. Voor een veilige looproute is in de Mauritsstraat en de Boschstraat geen autoverkeer mogelijk. Na afloop van de evenementen worden mensen veilig naar de perrons geleid. Als het 538-publiek huiswaarts gaat en er sprake is van een reizigerspiek bij het station, is het mogelijk gedoseerd toegang tot de perrons te bieden via bufferzones. Verder is deze dag de voetgangersbrug over het spoor afgesloten. Borden verwijzen voetgangers vanuit het centrum via de Meerten Verhoff-brug en de Delpratsingel naar het station. De ondernemers in de Willemstraat blijven bereikbaar.

Vrije doorgang voor bewoners binnenstad

De horecaondernemers en een bedrijf gespecialiseerd in crowd control en veiligheid zorgen samen voor een goed verloop bij de muziekpodia in de binnenstad. Om overbelasting van de locaties te voorkomen, kunnen zij, als dat nodig is, tijdelijk de toegangen tot het centrum afsluiten. Met een vooraf uitgedeelde bezoekerspas kunnen bewoners en ondernemers van de binnenstad naar hun woning en/of bedrijf.

Kindervrijmarkt Park Valkenberg

Vanaf 05:00 uur is laden en lossen bij de Kindervrijmarkt in het Park Valkenberg voor maximaal 15 minuten toegestaan, in een parkeerzone aan de J.F. Kennedylaan tussen de Sophiastraat en Valkenstraat. Verder is parkeren in de J.F. Kennedylaan op Koningsdag niet toegestaan.

Voorbereiding Radio 538

De opbouw van het evenemententerrein op het Chasséveld is gestart. Vanaf zondag 26 april 21.00 uur is de Claudius Prinsenlaan afgesloten tussen de Claudius Prinsenbrug en de Vlaszak. In parkeergarage het Turfschip kunnen vanaf 22.00 uur geen auto’s meer worden geparkeerd. En deze garage blijft tijdens Koningsdag gesloten. Een alternatief is de Chasséparking.

Samenwerking hulpverleningsorganisaties, organisatoren en gemeente

Een team met vertegenwoordigers van de hulpverleningsorganisaties, evenementenorganisatoren en de gemeente coördineert de voorbereidingen. Tijdens Koningsdag stemmen zij signalen over bereikbaarheid, veiligheid en gezondheid af en nemen zo nodig (aanvullende) maatregelen. Het team bestaat uit Politie Zeeland en West-Brabant, Brandweer Midden- en West-Brabant, GHOR (geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio), NS, Arriva en Gemeente Breda.

Meer informatie

Weersv

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden