Open Monumentendag 2015 in teken van kunst en ambacht

Kunst en Ambacht, het landelijke thema voor Open Monumentendag, krijgt in Breda  een eigen vertaling. Dit jaar zijn bijna 40 monumenten te bezoeken in het centrum, Princenhage en Belcrum. Het aantal activiteiten in en om de panden is zelfs nog groter. Het programma loopt van vrijdagavond 11 september tot en met zondag 13 september. Bij de meeste monumenten kun je zo binnenlopen en meedoen; een paar monumenten kun je alleen bezoeken na aanmelding via de website.

Elke wijk heeft zijn eigen aanpak van het landelijke thema. In het centrum richten we de schijnwerpers op wat er nog herinnert aan de kunstenaars en ambachtslieden. In Princenhage spelen oud-bewoners de hoofdrol. In Belcrum staat de verdwenen ‘ambachtelijke’ industriële bedrijvigheid centraal.

Vrijdag- en zaterdagavond: Belcrum ‘Duik in het Duister’

De familiespeurtocht ‘Duik in het Duister’ is op vrijdag- en zaterdagavond 11 en 12 september in Belcrum. Een nieuwe omgeving, maar met een aantal oude bekenden voor wie in mei de Grote Kerk heeft bezocht. Kom alleen of met je hele gezin en al je vrienden en help Lieve en Job de snode plannen van Han de Bouwer te voorkomen! De speurtocht duurt van 18.00 tot 22.00 uur, de laatste starttijd is om 20.30 uur.

Zaterdag: Princenhage en Centrum

In Princenhage en het centrum zijn van 11.00 uur tot 17.00 uur tientallen monumenten open. Van woonhuis tot kerk en van winkel tot kantoorpand. Er zijn rondleidingen, verhalenvertellers, tentoonstellingen, workshops, muzikale intermezzo’s, dans en veel, veel meer. Vraag alles wat je weten wilt over het teruggevonden klooster aan de archeologen en de bouwhistorici op het Begijnhof, volg de rondleiding over ‘de vrouwen van Van Gogh’ vanaf het Grand Theatre, zie hoe Vincent van Gogh de studenten van Tessenderlandt op allerlei manieren heeft geïnspireerd, bezoek de bijzondere eenmalige(!) expositie over de vestingwerken in huis Brecht. Over uniek gesproken: de prachtig bewaard gebleven regentenkamers van het Burgerweeshuis kun je met een rondleiding bekijken. Meld je aan via de website.

Zondag: Belcrum en centrum

Op zondag zijn van 11.00 uur tot 17.00 uur in het centrum en in Belcrum vele panden open. In Belcrum ligt de nadruk op de verdwenen industriële bedrijvigheid. Herbestemde monumenten en terreinen vertellen het verhaal van de fruit- en suikerverwerkende industrie, van de bierbrouwerijen en de slachthuizen.  De wijk verpakt Open Monumentendag in de sfeer van een zomerfeest dat bruist en bubbelt. Er is letterlijk leven in de brouwerij van deze culturele wijk in opkomst. De bezoekers kunnen toen, nu en straks in geuren en kleuren beleven. Ruik de chocolade, proef de limonade, dans de tango en vind je passie. Een ambacht kan niet zonder.

Informatiefolder en website

Op veel plaatsen in de stad  – zoals bibliotheken, het stadskantoor, de Grote Kerk en de VVV – is de gratis informatiefolder af te halen. Deze handige uitklapbare folder voor onderweg bevat een duidelijke kaart en korte, praktische informatie. Er staat beschreven welke panden open zijn en welke activiteit waar plaatsvindt.

Enkele panden zijn alleen te bezoeken na aanmelding. Kijk daarvoor op de website. Liefhebbers kunnen daar alvast een duik nemen in de bouwgeschiedenis van elk pand en meer over de relatie met het jaarlijkse thema lezen.

Plaats: 

Breda

Publicatiedatum: 

28 augustus 2015

Bijlagentabel
Bijlage Grootte
Poster Open Monumentendag 2015… 198.34 KB

Voor het openen van sommige bestanden kan extra software nodig zijn, zie hiervoor de uitlegpagina over downloads.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws in Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden