Proef met korting op huishoudelijke verzorging voor mantelzorgers

Per 1 september start de Gemeente Breda een proef waarmee Bredase mantelzorgers met korting huishoudelijke verzorging kunnen inkopen voor € 5 euro per uur. Ook gebruikers van de maatwerkvoorziening huishoudelijke verzorging (vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning) kunnen hier gebruik van maken, maar dan voor de grote schoonmaak. Om dit mogelijk te maken, ontvangt de gemeente in 2015 en 2016 een bedrag van 1,8 miljoen euro per jaar van de rijksoverheid. De proef past binnen het beleid van de gemeente waarin extra aandacht is voor ondersteuning aan mantelzorgers met het doel om overbelasting te voorkomen. Daarnaast levert de proef een bijdrage aan meer Bredase werkgelegenheid voor huishoudelijke hulpen. De proef duurt tot 1 januari 2017, waarbij geldt op=op.

De proef

De rijksoverheid heeft deze regeling in het leven geroepen om de werkgelegenheid voor huishoudelijke hulpen te behouden en te creëren. Landelijk staat deze regeling bekend onder de HHT; Huishoudelijke Hulp Toelage.

De proef voor HHT wordt uitgevoerd samen met vier zorgaanbieders: Actief Zorg, Surplus, Thuiszorg InHolland en Tzorg. Mantelzorgers kunnen voor € 5,- per uur huishoudelijke verzorging inkopen bij de aanbieder van hun keuze. Voor Bredanaars die gebruik maken van huishoudelijke verzorging via de maatwerkvoorziening Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) blijft de maatwerkvoorziening bestaan. Zij kunnen wel een beroep doen op de HHT voor de ‘grote schoonmaak’. Voor € 10,- per uur kunnen zij vier keer per jaar (met een maximum van acht uur per keer) een beroep doen op de HHT voor de ‘grote schoonmaak’.

De proef werkt met Bredase huishoudcheques, die digitaal kunnen worden aangeschaft (via www.huishoudchequebreda.nl). Daarbij staat één cheque voor één uur huishoudelijke hulp. Er is een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden, bijvoorbeeld het inzetten van minimaal twee aaneengesloten uren per keer en maximaal drie uur per week voor mantelzorgers. Ook kan het per aanbieder verschillen aan welke voorwaarden moet worden voldaan, bijvoorbeeld al dan niet thuis zijn wanneer de huishoudelijke werkzaamheden worden verricht. Om er gebruik van te maken, dient men zich aan te melden via www.huishoudchequebreda.nl.

Miriam Haagh, wethouder Zorg & Welzijn: “In Breda bieden we zorg en ondersteuning aan iedereen die dat nodig heeft. We hebben ervoor gekozen om de maatwerkvoorziening waarbij via een persoonlijk gesprek bekeken wordt welke vorm van ondersteuning nodig is, overeind te houden. Sinds januari gaat dat niet langer op basis van uurtje-factuurtje, maar op basis van resultaat: een schoon huis. Een goede zaak, want nu denken we in termen ‘wat is nodig’ en niet langer in ‘waar heb ik recht op’. En als het iemand niet lukt om zijn of haar huis zelf of met behulp van de omgeving schoon te houden, bieden wij de maatwerkvoorziening. Daarnaast willen we ook onze mantelzorgers graag de kans bieden om huishoudelijke hulp voordelig in te schakelen. Ook dat is een vorm van ondersteuning aan mantelzorgers. Immers, de tijd die zij normaal aan hun huishouden zouden besteden, kunnen ze nu anders invullen. De HHT draagt bij aan ontlasting en ontspanning van henzelf. Dat geldt ook voor de mensen die huishoudelijke hulp ontvangen vanuit de Wmo; zij kunnen vier keer per jaar gebruik maken van deze HHT-proef voor de zogenoemde grote schoonmaak.”

Tijdens de proef worden gebruikers van de huishoudcheques gevraagd om periodiek een digitale enquête in te vullen om te kunnen bepalen of en in welke vorm er na de proef een vervolg aan gegeven kan worden. Tevens worden er vragen aan mantelzorgers gesteld die gebruikt worden voor het doorontwikkelen van het mantelzorgbeleid.

Vervolg

Eind 2015 wordt geëvalueerd of de proef uitgebreid kan worden. Dan wordt bezien of het mogelijk en wenselijk is om de proef open te stellen voor alle Bredanaars.

Plaats: 

Breda

Teteringen

Bavel

Ulvenhout

Prinsenbeek

Publicatiedatum: 

31 augustus 2015 01 november 2015

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen