Robbie de Rat en Waterakkers genomineerd voor ‘Slimste project’

Gemeente Breda dingt met Robbie de Rat en Waterakkers mee naar de prijs voor het ‘Slimste Project’ bij de verkiezing voor Slimste Binnenstad. Breda volgt met het eerste project via ultramoderne technieken de stroming in de riolering en het oppervlaktewater en brengt dat in beeld.

2500 schoolkinderen hebben voor één keer een klein zendertje via een chippo door het toilet mogen spoelen. Deze zendertjes gaan op reis door het riool en geven de gemeente informatie over waar en hoe snel de waterstromen door de rioolbuizen stromen. Bijvoorbeeld in het geval van een lozing in het riool, het opsporen van verkeerde aansluitingen of het optimaliseren van onderhoud. De schoolkinderen konden via de website van Robbie de Rat (http://robbie.azurewebsites.net/) volgen.

Gemeente Breda zet hierbij als eerste gemeente in Nederland een nieuwe, door Stistewa en ARCADIS ontwikkelde, slimme techniek in. Tijdens de ondergrondse reis worden de data opgehaald en verzonden. iReckon en Akertech hebben daarvoor de benodigde elektronica en software ontwikkeld en geïnstalleerd.
De waarde van dergelijke metingen heeft zich al bewezen. Zo is de vrijgekomen informatie gebruikt om het hydraulisch rekenmodel van de gemeente te verbeteren en de risico’s van gevaarlijke lozingen in beeld te brengen.
Deze techniek past de gemeente ook toe in de wijk Waterakkers waar heel intensief gemeten wordt aan het nieuw aangelegde watersysteem. Via de website van Waterakkers (http://waterbreda.nl/waterakkers) worden de vrijkomende data gevisualiseerd. Ook zijn ze in het veld te bekijken via QR-codes.

De Slimste Binnenstad van Nederland is een verkiezing voor binnensteden die het beste plan hebben om technologie in te zetten voor het veraangenamen van het verblijf in de stad en om die technologie toe te passen in eigen processen. Aan de ene kant is er aandacht voor de officiële visie en aan de andere kant de toepassing van technologie.

Plaats: 

Breda

Publicatiedatum: 

18 mei 2015

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden