Open Monumentendag Breda 2015

Open Monumentendag heeft in 2015 als thema ‘Kunst en Ambacht’. De Gemeente Breda heeft ook dit jaar weer een bijzonder programma samengesteld. Vanwege het jaarlijks groeiende aantal bezoekers voor dit gratis evenement begint de Open Monumentendag dit jaar al op vrijdagavond. Van 11 tot en met 13 september vinden er volop activiteiten plaats in het centrum, Princenhage en Belcrum.

Open Monumentendag gaat niet alleen over bijzondere gebouwen, maar ook over de mensen die erin wonen en werken. Bezoekers van de Open Monumentendag krijgen antwoord op vragen als: welke vakmensen waren er betrokken bij de bouw van de Grote Kerk en andere panden? Wie kon zich destijds een nieuwbouwvilla veroorloven in Princenhage? Welke rol speelde Breda in het leven van Vincent van Gogh? En hoe hebben drop, pepermunt, suikerwerk en chocolade de industrie in Belcrum tot befaamde hoogte gekregen?

Alle panden en locaties staan op de nieuwe website van Open Monumentendag Breda: www.omdbreda.nl. De verhalen over de monumenten en details over de activiteiten worden elke week aangevuld.

Vrijdag- en zaterdagavond: Belcrum ‘Duik in het Duister’

De familiespeurtocht ‘Duik in het Duister’ is op vrijdag- en zaterdagavond 11 en 12 september. Dit jaar speelt het verhaal zich af in Belcrum. Een nieuwe omgeving, maar met – voor sommigen – een aantal oude bekenden. De karakters van de theatervoorstellingen op 9 en 10 mei in de Grote Kerk komen nu Belcrum op stelten zetten.

Zaterdag: Princenhage en de binnenstad

In het centrum en in Princenhage zijn zaterdag tientallen monumenten geopend. Van woonhuis tot kerk en van winkel tot kantoorpand. Er zijn rondleidingen, verhalenvertellers, muzikale intermezzo’s, dans en meer. Omdat het dit jaar 125 jaar geleden is dat Vincent van Gogh overleed, wordt er op diverse plekken in de stad aandacht aan hem en zijn familiegeschiedenis geschonken.

Zondag: Belcrum en de binnenstad

Op zondag zijn in het centrum en in Belcrum vele panden geopend. In Belcrum ligt de nadruk op de invloed van de inmiddels verdwenen industriële bedrijvigheid; de vaak herbestemde monumenten vertellen het verhaal van de suikerverwerkende industrie, het slachthuis en de brouwerij. De bezoekers van Open Monumentendag Breda kunnen dit in geur, kleur, smaak en gevoel beleven.

kaart van Breda

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden