Natuurlezing over 500 jaar Mastbos

Op maandagavond 12 oktober 2015 as om 20.00 uur organiseren de natuurverenigingen KNNV afdeling Breda en IVN Mark & Donge een Natuurlezing over 500 jaar Mastbos.

Dit jaar wordt het 500-jarige bestaan van het Mastbos gevierd. Dat kunnen zeker natuurverenigingen niet ongemerkt voorbij laten gaan.
Het Mastbos bestaat dus sinds 1515, toen in opdracht van graaf Hendrik III werd begonnen met het zaaien van Zuid-Duits dennenzaad. De behoefte aan lange rechte stammen voor de scheepsbouw en voor de constructie van grote gebouwen was hiervoor de belangrijkste aanleiding. Maar ook de behoefte van de Heren van Breda aan een bos om te jagen op Edelhert, Wild zwijn, Ree, Wolf en Vos speelde een rol. De betreffende  dennensoort was Pinus sylvestris, oftewel Grove den. In Brabant wordt deze soort ook wel ‘mast’ genoemd. De naam mastbos ligt dan voor de hand.

Op het gebied van de geschiedenis van het Mastbos en de huidige natuurwaarden is Thijs Caspers een specialist. In  1999 verscheen van zijn hand het  boek ‘Het Mastbos’, ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van Staatsbosbeheer. Thijs Caspers werkt al geruime tijd voor Brabants Landschap, waar hij o.a. verantwoordelijk voor het kwartaaltijdschrift van die organisatie.
Is sinds 1999 voor drie dagen in de week in vaste dienst van Brabants Landschap met de taakomschrijving ‘schrijver’. In die hoedanigheid houdt hij zich vooral bezig met het kwartaaltijdschrift van die organisatie: hij schrijft zelf een deel van de artikelen en redigeert de overige. Ongemerkt heeft Caspers zich steeds meer gespecialiseerd in de ‘historische ecologie’, die de betrekkingen tussen dieren, planten en mensen, in historisch perspectief, bestudeert. De andere twee werkdagen in de week is hij in dienst bij Omroep Brabant als redacteur van het populaire televisieprogramma “De Wandeling”. Het is duidelijk dat natuur, landschap en Brabant zijn drie grote passies zijn.

Plaats: Gemeenschapscentrum Wegwijzer, Steendorpstraat 2 in Breda. De toegang bedraagt € 3, – (incl. koffie, thee).

Informatie ook op website IVN Mark & Donge.

Aanvang: 

Gemeenschapscentrum De Wegwijzer

Steendorpstraat 2

Breda

Gemeenschapscentrum De Wegwijzer, Steendorpstraat 2, Breda

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden