Delegatie uit Zuid-Afrika bezoekt Breda en de regio West-Brabant

Maandag 7 september ontvingen burgemeester Paul Depla en wethouder Alfred Arbouw namens de Gemeente Breda en de regio West-Brabant een bestuurlijke delegatie uit de Zuid-Afrikaanse metropool Ekurhuleni Metropolitan Municipality. Van 6 tot en met 12 september staan er onder meer afspraken met REWIN, het Havenschap Moerdijk, de NHTV en de gemeente Haarlemmermeer op het programma. De delegatie bestaat uit 12 personen en wordt geleid door de burgemeester, Mr Mondli Gungubele.

De Ekurhuleni Metropolitian Municipality ligt direct ten oosten van Johannesburg en heeft circa 3 miljoen inwoners, verspreid over 9 kernen. Breda werkt sinds 2008 samen met Ekurhuleni op de thema’s stadsvernieuwing, sociale huisvesting en lokale economische vernieuwing. De samenwerking heeft zich uitgebreid naar lokaal economische ontwikkeling.

Ekurhuleni is bijzonder geïnteresseerd in de mogelijkheden om een evenknie van het in Breda gevestigde Dinalog (Dutch Institute for Advanced Logistics) tot stand te brengen. Naast Breda en de regio bezoekt de delegatie ook Schiphol. De gebiedsontwikkeling rond de luchthaven geldt voor hen als inspiratiebron voor de ontwikkelmogelijkheden van de OR Tambo Inland Port (gelegen tussen de havenstad Durban en de stedelijke agglomeratie rond Johannesburg). Ook de organisatie van een backoffice voor de uitvoering van investeringsstrategieën heeft de aandacht van Ekurhuleni.

In aansluiting op een voorgenomen  bezoek van premier Rutte in november aan Zuid-Afrika, worden de mogelijkheden van een handelsmissie uit de regio bekeken.

De samenwerking  met Ekurhuleni wordt mede mogelijk gemaakt door het Local Government Capacity Building program van VNG International en het ministerie van Buitenlandse zaken. In de afgelopen jaren heeft dit mede dankzij de inzet van partners als Singelveste Alleewonen en Wonen-Breburg geleid tot: een stadsvernieuwingsplan voor Germiston, de uitvoering van een aantal projecten in het central business district van Germiston en een verander strategie voor de lokale corporatie. Het stadsvernieuwingsplan Gear 2030 wordt als referentie gebruikt in de landelijke Zuid-Afrikaanse discussie over de toekomst van binnensteden.

Plaats: 

Breda

Teteringen

Bavel

Ulvenhout

Prinsenbeek

Publicatiedatum: 

07 september 2015 13 september 2015

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen