Bouw windturbines Hazeldonk van start

Foto: Asja Vossen

Wethouder Selçuk Akinci van Duurzaamheid slaat op vrijdag 29 mei de eerste paal van het windturbinepark Hazeldonk. Als eerste gemeente in Nederland is de gemeente Breda er in geslaagd een volledig pakket voor de ontwikkeling van een drietal windturbines op het bedrijventerrein Hazeldonk aan te besteden. Duno Air en Greentrust gaan de drie windturbines realiseren. Vanaf oktober gaan de windturbines naar verwachting stroom leveren voor het net.

De komst van een drietal windturbines die ‘schone energie’ opwekken aan de zuidkant van Breda past in de ambities van de Gemeente Breda om in 2044 een klimaatneutrale gemeente zijn. Breda wil die ambities realiseren samen met marktpartijen en bewonersinitiatieven in de stad. De windturbines gaan energie opwekken voor 6000 huishoudens.

Wethouder Akinci van Duurzaamheid: “We hebben er voor gekozen om onze bewoners mee te laten profiteren door de uitgifte van obligaties. De Stichting Bres (Bredase Energie Services), een initiatief van energiebewuste inwoners heeft namens de ontwikkelaar de obligaties verkocht. Hiervan hebben zij optimaal gebruik van gemaakt. De obligaties van elk 500 euro zijn allemaal verkocht waardoor inwoners 1 miljoen euro hebben bijgedragen aan de benodigde investering. Hierover ontvangen zij een rendement van 6%. Daarnaast profiteert de BRES van deze obligatieregeling namelijk 1% boven de 6% vloeit naar hun kas, waarvoor zij de duurzame economie in Breda stimuleren”

“De komst van de windturbines geeft een verdere impuls aan de ontwikkeling en verduurzaming van het bedrijventerrein Hazeldonk-Meer”, aldus Ton van Tilburg, voorzitter van de bedrijvenvereniging LCHM. “Naast de opwekking van duurzame energie kan de LCHM met een bijdrage uit de opbrengst verder werken aan initiatieven van op het gebied parkmanagement ten behoeve van duurzaamheid”.

De windturbines komen in het verlengde van de windturbines aan de Belgische kant langs de A-16 op Hazeldonk. De gemeente heeft in Duno Air en Greentrust een partij gevonden die kennis heeft van de windmarkt en die zo bij kan dragen aan de doelstelling van de gemeente.  De gemeente heeft er voor gekozen een volledig pakket op de markt te zetten. Naast de grond, was er een omgevingsvergunning en een beschikking van een SDE-subsidie. De projectontwikkelaar is hierdoor in staat geweest om snel te kunnen handelen en heeft binnen een  jaar alle verdere voorbereidingen kunnen treffen om te starten met de bouw.
De bouw zal circa vier maanden in beslag nemen.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden