Statement Gemeente Breda over vluchtelingenproblematiek

Foto: Asja Vossen

De omvang en de ernst van de vluchtelingenproblematiek is groot. We zien allemaal de schrijnende beelden. Hulp is nodig en komt op allerlei manieren op gang.

Mooi om te zien dat er zoveel initiatieven in het land ontstaan, zowel particulier als via organisaties. Daar zijn we van onder de indruk en daar hebben we veel waardering voor.

Hulporganisaties roepen op om particuliere hulp zoveel mogelijk te kanaliseren. Daar zijn wij ook voorstander van. Dat komt het gestructureerd aanbod ten goede. En daarmee ook de vluchteling.

Wij roepen mensen die op de een of ander manier willen helpen op om zoveel mogelijk aan te sluiten bij bestaande initiatieven en organisaties die de hulp verlenen. Dat kan bijvoorbeeld bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), Vluchtelingenwerk, ‘ikbengastgezin.nl‘, maar ook bij het Rode Kruis of via het ingestelde gironummer 6868.

Breda is een gastvrije stad. Als negende stad van het land lopen wij niet weg om vluchtelingen in samenwerking met het COA op te vangen en te huisvesten. Indien er vanuit het Rijk een beroep voor opvang op Breda wordt gedaan dan bekijken we dat met zorg en met aandacht voor de omvang van de problematiek en stemmen we dit af met gemeenten in onze regio.

Sinds oktober 2014 vangt Breda 400 vluchtelingen op in AZC De Boschpoort. Samen met Bredase onderwijsinstellingen verzorgen we voor tientallen kinderen uit het AZC gericht onderwijs voor anderstaligen. Vele Bredase vrijwilligers zijn dagelijks betrokken om de vluchtelingen wegwijs te maken in Breda en mee te laten doen in onze samenleving. In beginsel is deze opvang voor een jaar, met een optie die termijn met een jaar te verlengen. Binnenkort besluit het college over die mogelijke verlenging.

Het college is bereid om vervolgens na te denken over alternatieve locaties.
Tot op heden heeft ons geen concreet verzoek vanuit Den Haag bereikt voor extra opvang.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen