Verklaring Breda opvang vluchtelingen

Foto: Asja Vossen

Breda is een gastvrije stad. Als negende stad van het land lopen wij niet weg om vluchtelingen in samenwerking met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) op te vangen en te huisvesten. Sinds oktober 2014 vangt Breda 400 vluchtelingen op in azc De Boschpoort. Samen met Bredase onderwijsinstellingen verzorgen we voor tientallen kinderen uit het AZC gericht onderwijs voor anderstaligen. Vele Bredase vrijwilligers zijn dagelijks betrokken om de vluchtelingen wegwijs te maken in Breda en mee te laten doen in onze samenleving.

Het college is voornemens de opvang van asielzoekers met een jaar te verlengen. Omwonenden worden vanaf vandaag via een bewonersbrief geïnformeerd. Eerdere afspraken tussen gemeente en COA blijven van kracht zoals vastgelegd in de bestuursovereenkomst, waaronder maximaal 400 vluchtelingen, een mix van bewoners en minimaal 40% gezinnen. Op 23 september wordt dit voorgenomen besluit besproken in de commissie Maatschappij.

Door de vele brandhaarden en oorlogen in de wereld blijft het aantal vluchtelingen toenemen. De toestroom van vluchtelingen is ook in Nederland dermate groot dat er volgens de staatssecretaris sprake is van een noodsituatie.

Staatssecretaris Dijkhoff heeft gemeenten, waaronder Breda, opgeroepen om op korte termijn in actie te komen en meer opvangplaatsen in Breda voor vluchtelingen beschikbaar te stellen.
Gisteravond heeft daarover telefonisch contact plaatsgevonden tussen de staatssecretaris en de gemeente.
We bekijken dit met zorg en met aandacht voor de omvang van de problematiek en stemmen dit af met gemeenten in onze regio. Waarbij we van mening zijn dat dit processen zijn die zorgvuldig vormgegeven moeten worden. Voordat het college tot een definitieve opvatting komt, gaat het college graag in gesprek op woensdag 23 september met de commissie Maatschappij.

De omvang en de ernst van de vluchtelingenproblematiek is groot. We zien allemaal de schrijnende beelden. Hulp is nodig en komt op allerlei manieren op gang. Mooi om te zien dat er zoveel initiatieven in het land ontstaan, zowel particulier als via organisaties. Daar zijn we van onder de indruk en daar hebben we veel waardering voor. Hulporganisaties roepen op om particuliere hulp zoveel mogelijk te kanaliseren. Daar zijn wij ook voorstander van. Dat komt het gestructureerd aanbod ten goede. En daarmee ook de vluchteling.

Wij roepen mensen die op de een of ander manier willen helpen op om zoveel mogelijk aan te sluiten bij bestaande initiatieven en organisaties die de hulp verlenen. Dat kan bijvoorbeeld bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), Vluchtelingenwerk, ‘ikbengastgezin.nl‘, maar ook bij het Rode Kruis of via het ingestelde gironummer 6868.

Meer informatie over het voornemen om de opvang van asielzoekers in de Boschpoort te verlengen staat op www.breda.nl/vluchtelingenopvang.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen