Crisisopvang maximaal 250 vluchtelingen in racketcentrum Terheijdenseweg

Foto: Wikipedia

Zondagavond gaf het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) aan gebruik te willen maken van het gemeentelijk aanbod voor crisisopvang van vluchtelingen. De opvang vindt naar verwachting plaats vanaf maandagavond 28 september in het Racketcentrum aan de Terheijdenseweg 500. Het gaat om maximaal 250 vluchtelingen. De gemeente stelt alles in het werk om de opvang soepel te verlopen. Vanaf nu wordt de opvanglocatie ingericht met bedden van Defensie.

De gemeente vindt het belangrijk dat de omgeving zo snel mogelijk om de hoogte is. Daarom kiest Breda ervoor om bedrijven en organisaties in de omgeving waar mogelijk vanochtend al persoonlijk te informeren, zodat zij in de gelegenheid zijn hun klanten (of gebruikers) op de hoogte te stellen. Omwonenden ontvangen vanmiddag een bewonersbrief.

Het gaat om mensen uit Eritrea en Syrië, met naar verwachting 50% gezinnen en 50% alleenstaanden. De gemeente en COA hebben afgesproken dat het om kortdurende opvang gaat van maximaal 72 uur, met een optie tot verlenging van maximaal 24 uur. De eerste zorg van de gemeente is om de opvang zo soepel mogelijk te laten verlopen. De tweede zorg is een programma voor de kinderen. Na de crisisopvang gaan de vluchtelingen terug naar het aanmeldcentrum in Ter Apel of naar een andere crisisopvang elders in Nederland.

Door de vele brandhaarden en oorlogen in de wereld blijft het aantal vluchtelingen toenemen. De toestroom van vluchtelingen is ook in Nederland dermate groot dat er volgens de staatssecretaris sprake is van een noodsituatie. Staatssecretaris Dijkhoff heeft gemeenten, waaronder Breda, opgeroepen om op korte termijn in actie te komen en meer opvangplaatsen voor vluchtelingen in Breda beschikbaar te stellen.

Als negende stad van Nederland loopt Breda niet weg voor opvang en huisvesting van vluchtelingen in samenwerking met het COA. Sinds oktober 2014 vangt Breda 400 vluchtelingen op in AZC De Boschpoort. Samen met Bredase onderwijsinstellingen verzorgt Breda voor tientallen kinderen uit het AZC onderwijs voor anderstaligen. Vele Bredase vrijwilligers zijn dagelijks betrokken bij het wegwijs maken van vluchtelingen om hen mee te laten doen in de samenleving.

Meer over opvang vluchtelingen

>> Opvang vluchtelingen De Boschpoort verlengt

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden