Breda tekent Green Deal: Nederland op weg naar Duurzame Zorg

Om de verduurzaming in de zorg te versnellen ondertekende wethouder duurzaamheid Paul de Beer van Breda op 27 oktober de landelijke Green Deal ‘Nederland op weg naar Duurzame Zorg’. De deal werd gesloten in Hermitage Amsterdam door de ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport, door enkele gemeenten en door ruim 45 partijen uit de zorgsector. Zorgaanbieders in Nederland zijn grootverbruikers van bijvoorbeeld energie, water en voedsel en daar is veel winst te behalen. De ondertekenaars gaan kennis en ervaringen delen én een duurzame bedrijfsvoering hoger op de agenda zetten.
Wethouder de Beer sluit als uitwerking van de Landelijke Deal op 4 november met negen grote zorginstellingen in Breda, de lokale Green Zorginstellingen Breda.

Breda ondertekent samen met Amsterdam, Rotterdam, Haarlem en Capelle a/d IJssel als eerste steden in Nederland samen met Minister Schippers deze landelijke deal. Ook de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant ondertekent.De ambitie van de ondertekenaars van de Green Deal is dat eind 2018 80% van de ziekenhuizen en 50% van de andere zorgaanbieders  een begin hebben gemaakt met systematische verduurzaming van hun bedrijfsvoering. Daarnaast spreken zij af om de bereikte resultaten inzichtelijk te maken, bijvoorbeeld door toe te werken naar een betrouwbaar integraal duurzaamheidskeurmerk.

Wethouder Paul de Beer van Duurzaamheid: “Breda wil CO2 neutraal worden. Daar doen we zelf veel aan, door bijvoorbeeld ons vastgoed en onze bedrijfsvoering te verduurzamen, door elektrisch rijden te faciliteren of door initiatieven in de stad voor schone energie te stimuleren. Met onze Bredase Green Deal Zorgsector, committeren onze zorgaanbieders zich aan een duurzamere bedrijfsvoering. Met als resultaat minder energieverspilling en ook een duurzamere en efficiëntere bedrijfsvoering”.

De Gemeente Breda gaat zorginstellingen ondersteunen bij het invullen van de groene ambities. Veel (milieu)winst is te behalen voor zorginstellingen op het gebied van duurzaam inkopen, energiebesparing, efficiënter waterverbruik, het terugdringen van voedselverspilling, vervoer van medewerkers van en naar het werk en afvalverwerking.  

Bijlagentabel
Bijlage Grootte
intentieverklaring_c-190-duurzame_zorg.pdf… 76.82 KB

Voor het openen van sommige bestanden kan extra software nodig zijn, zie hiervoor de uitlegpagina over downloads.

Plaats: 

Breda

Bavel

Teteringen

Ulvenhout

Prinsenbeek

Publicatiedatum: 

28 oktober 2015

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden