Natuurlezing Mestkevers

Lezing over Mestkevers op maandag 23 november door Jac Blommaart

Mestkevers, we kennen ze al-lemaal wel. Die staalblauwe kevers die op hun gemak over een bospad scharrelen of op open plekken op de hei. Ze schijnen zich niet erg druk te maken.

Maar pas op! Het zijn beestjes die een buitengewone broed-zorg aan de dag leggen!

Het is verbazingwekkend hoe mannetje en vrouwtje samenwerken om het nageslacht van een goede toekomst te verzekeren. Ze zijn de hele nacht bezig. Overdag zie je alleen maar wat omhoog gewerkt zand als resultaat van hun inspanningen.

De Biesbosch en Surae mogen zich gelukkig prijzen dat er Schotse Hooglanders rondstruinen. Ze zorgen er voor dat Nederland nog wat stukken “echte “natuur bezit. En de mestkevers zijn daar het hele jaar door van mest verzekerd! Dat is op het boerenland wel anders. ’s Winters, en steeds vaker ook ’s zomers, staan de koeien op stal. Plaatsen waar wilde grazers lopen vormen zo enclaves voor onze mestkeverpopulatie.

Mestkevers zijn zo nuttig dat Australië en Nieuw Zeeland ze uit Europa hebben geïmporteerd. Laten wij er dan ook zuinig op zijn!

De lezing vindt plaats in Gemeenschapscentrum Wegwijzer, Steendorpstraat 2 in Breda en begint om 20.00 uur. De toegang bedraagt € 3, – (incl. koffie, thee).

Gemeenschapshuis De Wegwijzer

Steendorpstraat 2

Breda

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden