Ondernemersfonds om Bredase binnenstad te versterken

Foto: Silver Spoon (CC BY-SA 3.0)

De binnenstad van Breda krijgt vanaf 1 januari 2016 een ondernemersfonds. Dat heeft de Stichting Bredaas Ondernemersfonds bekend gemaakt. Doel van het fonds is om door intensieve samenwerking de binnenstad aantrekkelijker en economisch sterker te maken.

Om het ondernemersfonds mogelijk te maken voert Breda vanaf 2016 een reclamebelasting voor de binnenstad in. Met deze inkomsten kunnen ondernemers rechtstreeks investeren in activiteiten, uitstraling en promotie van de binnenstad. De hoogte van de reclamebelasting wordt vastgesteld op basis van de WOZ-waarde van een pand. De gemeenteraad neemt hier op 3 december een besluit over.

Boaz Adank, wethouder Economische Zaken: “Het ondernemersfonds is het ultieme voorbeeld van samenwerking. Ondernemers die hun krachten bundelen om de Bredase binnenstad te versterken. De gelden uit het fonds zijn rechtstreeks beschikbaar voor activiteiten die de ondernemers zelf bepalen. Voor en door ondernemers dus. En daar bovenop investeren we als gemeente ook jaarlijks een bedrag van € 600.000 in de binnenstad. Als we deze samenwerking door kunnen zetten ben ik ervan overtuigd dat Breda op korte termijn weer de beste binnenstad van Nederland is.”

Koert Vermeulen, stichting Bredaas Ondernemersfonds: “Met vertegenwoordigers van alle gebieden in de binnenstad is in 2015 hard gewerkt aan draagvlak voor het ondernemersfonds. Dat draagvlak is er nu. Het bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van alle gebieden. We zijn klaar voor de uitvoering. Het wordt tijd om de binnenstad een stevige en structurele impuls te geven. Het is nu aan de gemeenteraad om ons het vertrouwen te geven en werk te maken van de binnenstad.”

Investeringen binnenstad

Naast het geld in het ondernemersfonds investeert de gemeente in de periode 2015-2018 jaarlijks een bedrag van € 600.000,- in de binnenstad voor promotie, inrichting van de openbare ruimte en het organiseren van activiteiten zoals Serious Request. Deze investeringen komen bovenop de reguliere taken van de gemeente.

Samenwerking in centrum

Een volgende stap in de samenwerking in de binnenstad is het vormen van een Centrum Management Organisatie. Een organisatie die een bijdrage levert  aan ontwikkelingen op het gebied van leegstand, mobiliteit en stadspromotie. Het toekomstig centrummanagement heeft hiervoor nauw contact met bewoners, ondernemers, het Toeristisch Fonds, de creatieve-, culturele- en evenementensector en andere betrokken partijen.

Dit is een gezamenlijk persbericht van Stichting Bredaas Ondernemersfonds en Gemeente Breda

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen