Gemeente Breda wint Eurocloud Award Nederland 2015 met Robbie de Rat en Waterakkers

Gemeente Breda heeft naast de prijs voor de Slimste Binnenstad van Nederland 2015 nu ook de Eurocloud Award  Nederland 2015 in de wacht gesleept. Beide prijzen zijn gewonnen met het project Robbie de Rat en Waterakkers. In dit project volgt Breda via ultramoderne technieken de stroming in de riolering en het oppervlaktewater en brengt dat in beeld.

Wethouder Van den Berg: “Deze prijs toont de mogelijkheden van het beschikbaar stellen van informatie en analyse in de cloud en is een aanmoediging om Breda verder te ontwikkelen op het gebied van informatisering.”

Voor het project Robbie de Rat hebben 2500 schoolkinderen voor één keer een klein zendertje via een chippo door het toilet mogen spoelen. Deze zendertjes gaan op reis door het riool en geven de gemeente informatie over waar en hoe snel de waterstromen door de rioolbuizen stromen. Bijvoorbeeld in het geval van een lozing in het riool, het opsporen van verkeerde aansluitingen of het optimaliseren van onderhoud. De schoolkinderen konden via de website van Robbie de Rat (robbie.azurewebsites.net/) volgen.

Gemeente Breda zet hierbij als eerste gemeente in Nederland een nieuwe, door Stistewa en ARCADIS ontwikkelde, slimme techniek in. Tijdens de ondergrondse reis worden de data opgehaald en verzonden. iReckon en Akertech hebben daarvoor de benodigde elektronica en software ontwikkeld en geïnstalleerd. De waarde van dergelijke metingen heeft zich al bewezen. Zo kan met deze informatie bijvoorbeeld het  risico van gevaarlijke lozingen in beeld worden gebracht.  Ook wordt de informatie gebruikt om het beheer te optimaliseren.

Deze techniek past de gemeente ook toe in de wijk Waterakkers waar een nieuw watersysteem is aangelegd. Dit systeem heeft naast een bergingsfunctie voor overtollig hemelwater ook een zuiveringsfunctie. Om het functioneren te volgen en te kunnen bijsturen wordt intensief gemeten aan o.a. de neerslag, waterpeilen en watervolumes. Via de website van Waterakkers (waterbreda.nl/waterakkers) wordt de vrijkomende data beschikbaar gesteld en gevisualiseerd. Ook zijn in het veld QR-codes geplaatst. Zo krijg je met een smartphone of tablet actuele informatie over het systeem en de omgeving en kun je opvallende zaken melden. Op deze manier heeft de gemeente er een paar duizend ogen als sensoren bij, dat is uniek!

Stichting Euro Cloud

Stichting EuroCloud Nederland is een onafhankelijk kennisnetwerk van bedrijven, instellingen en individuen met belangstelling voor of belangen in cloud computing. Dit zijn gebruikers, aanbieders, overheden, adviseurs en onderzoekers.

Het project dingt ook mee naar de Eurocloud Award Europa 2015. De prijsuitreiking daarvan vindt plaats op 7-8 oktober 2015 in Barcelona.

Zie ook:

www.waterbreda.nl/waterakkers

http://www.breda.nl/gemeente/nieuws/persberichten/breda-slimste-binnenstad-met-project-robbie-de-rat-waterakkers

Plaats: 

Breda

Bavel

Teteringen

Prinsenbeek

Ulvenhout

Publicatiedatum: 

19 juni 2015 03 juli 2015

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws in Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden