Op de bres voor kwetsbare ouderen

Foto: Eet met je hart Breda

In Breda wordt de restaurantcampagne van stichting Met je hart van 1 november tot en met 18 december reeds voor de 2e keer uitgerold met ruim honderden deelnemende restaurants waarvan 34 in Breda.

Samen een vuist maken om eenzaamheid onder ouderen uit te bannen en sociale contacten te herstellen voor kwetsbare groepen in de samenleving. Toen initiator en voorzitter Babs van Geel van stichting Met je hart ruim drie jaar geleden in haar woonplaats Utrecht een pilot startte om middels een restaurantcampagne geld in te zamelen voor de doelgroep, had zij niet kunnen bevroeden dat haar oproep tot verbinding zo een breed gedragen succes zou worden.

Ruim 340 restaurants werken mee

Samen een vuist maken om eenzaamheid onder ouderen een positieve impuls te geven, wordt inmiddels in tal van Nederlandse gemeenten gehonoreerd en gerespecteerd door de plaatselijke horeca. Recent hebben Eindhoven, Waalre, Nijmegen, Noordwijkerhout, Dongen en Veghel zich in de rij van deelnemende gemeenten aangesloten. Wáár het project ook van start gaat; het initiatief kent geen grenzen. De totale respons bedraagt inmiddels meer dan 340 restaurants. Het succes lijkt onstuitbaar; de stichting maakt furore.

Simpel en krachtig

Babs van Geel (Boxtel, 1973) is portret- en documentair fotograaf en in zowel binnen- als buitenland actief voor een aantal maatschappelijke initiatieven. Inspirerende drijfveer om op eigen bodem een sociaal project van de grond te tillen, was de veelzeggende fotoreportage die Babs maakte over haar confrontatie met behoeftige, eenzame ouderen. Het concept van de restaurantcampagne EET met je hart is even simpel als krachtig. De werking stoelt op een vrijwillige bijdrage van één euro, die wordt opgeteld bij de rekening van de gasten die genieten van een avondje-uit in een van de deelnemende restaurants. Een meer directe en betrokken manier van doneren is nauwelijks denkbaar. De recette tijdens de campagneperiode wordt honderd procent besteed aan een nauwkeurig geselecteerd doel om ouderen uit hun isolement te halen. Om dat doel te bereiken, zijn per gemeente tal van vrijwilligers actief om op lokaal niveau in repeterende vorm waardevolle en wijkgerichte kleinschalige ontmoetingen te organiseren.

Erkenning in manifest

In de formule die Babs van Geel met onverminderd veel geestdrift uitdraagt, ligt ook het manifest ’Oproep tot verbinding’ verankerd. In iedere gemeente waar de formule wordt uitgerold, is de burgemeester ambassadeur van stichting Met je hart en ondertekent hij of zij tijdens de feestelijke start dit manifest. Hij of zij verklaart zich daarmee solidair met het goede doel van de stichting en onderschrijft de wenselijkheid van een betrokken samenleving. Naast de burgemeesters weet de stichting in alle gemeenten bovendien een of meerdere BN’ers achter zich te scharen. Om enkele namen te noemen: Barry Atsma, Yvon Jaspers, Guus Meeuwis, Hadewych Minis en Bredanaar Peter van der Vorst. Per gemeente verbinden de ambassadeurs een quote aan de tafelkaartjes die de gasten in de restaurants onder ogen krijgen.

De tekst op die kaartjes is veelzeggend: ,,Uit eten staat voor geluk, plezier en genieten van elkaar. Zou het niet mooi zijn als u een beetje van dit gevoel kunt delen met mensen die in eenzaamheid leven.” De tijd heeft inmiddels geleerd dat het bevlogen project van stichting Met je hart op grote schaal aanslaat en mensen in beweging brengt om het goede doel op eenvoudige wijze een warm hart toe te dragen. Initiatiefneemster Babs van Geel kreeg eerder uit handen van staatssecretaris Martin van Rijn de Vriendenloterij Passieprijs in de schoot geworpen en werd bij die gelegenheid door de jury getypeerd als een hartverwarmend voorbeeld uit de participatiesamenleving. Haar bezieling voor het project is alleen maar toegenomen.

Deelnemende restaurants in Breda

De volgende 34 restaurants in Breda en Ulvenhout hebben zich verbonden aan de restaurantcampage EET met je hart: Dickens & Jones, Restaurant Chocolat, Vis onder de Toren, Café Bruxelles, Café Suikerkist, Sol y Sombra, Binnen Breda, Restaurant Liefdegesticht, Parc Breda, Zeezicht, SamSam, Gastrobar Floor, Paviljoen de Colonie, Wijnbar Dames Pellens, Publieke Werken, De Pasta Kantine, Barlucca, Charelli, Brasserie Bardot, Nouveau van Ham, VanCooth13, Loff, La Cucina Italiana, Oncle Jean, Bontekoe, Bistro Baronie, Restaurant Ruitersbosch, Restaurant Mirabelle, Uitspanning de Fazanterie, ‘t Jagthuijs, Bistro Sharlot, Dennenlucht en De Jong Deli.

Met je hart campagne Breda

Reacties