Deze restaurants gaan er met een Michelinster vandoor

Foto: Wolfslaar Breda
In het DeLaMar Theater in Amsterdam werd maandag de nieuwe Michelingids Nederland gepresenteerd. De hamvraag is: welke restaurants zijn ervandoor gegaan met een Michelinster? Wolfslaar pakt voor 12e keer op tijd een Michelinster!

De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen behouden hun drie sterren, er zijn dit jaar geen andere restaurants bijgekomen die een derde ster in ontvangst mochten nemen. Verder heeft Nederland er een nieuw tweesterrenrestaurant bij: restaurant Tribeca in Heeze.

Vijf restaurants ontvingen dit jaar hun eerste ster. Het gaat om de volgende restaurants: restaurant Bolenius, restaurant MOS en restaurant [email protected] in Amsterdam, Cucina del Mondo in Heerlen en Noble in Den Bosch.

Zestig jaar een ster

Restaurant Neercanne in Maastricht werd tijdens de presentatie in het zonnetje gezet. Het restaurant staat sinds 1957 in de Michelingids en heeft al zestig jaar een ster.

Ons land telt nu 106 sterrenrestaurants, eentje minder dan vorig jaar. Naast de twee driesterrenrestaurants, zijn er negentien met twee sterren en 85 met één Michelinster. In de gids staan ook 134 zogeheten Bib Gourmand restaurants, die een keuzemenu onder de 37 euro aanbieden met seizoensgebonden producten. Hierbij zijn achttien nieuwkomers.

Voorafgaand aan de sterrenregen hielden de restaurateurs een minuut stilte voor de vorige week overleden tv-kok Joop Braakhekke (75). Daarna volgde een staande ovatie. Thérèse Boer van restaurant De Librije hield een korte toespraak. “We zijn een markant, bijzonder, innemend, bevlogen en bovenal heel lief mens kwijtgeraakt. Een icoon voor ons allen is niet meer.”

  • Benieuwd naar alle restaurants die een Michelinster hebben bemachtigd? Bekijk hier de hele lijst.

Reacties