“Een goed begin van het weekend”

Zodra je Wijnhuys 1535 binnenstapt, proef je meteen de sfeer van een echte wijnbar: knus, gezellig, warm. Precies wat Jack en Mandy Vink willen uitstralen. Beiden zijn ook eigenaren van Eethuys 1535 aan de Torenstraat 11, dat een paar maanden na het Wijnhuys de deuren opende.

Het Wijnhuys is opgedeeld in twee ruimtes. In het voorste gedeelte staat de bar met krukken, aangekleed met felgekleurde kussens, een aantal hoge tafels met krukken, wijnglazen boven de bar, een prachtige, grote spiegel tegen de wand en natuurlijk overal wijnflessen. Het licht is een beetje gedempt, waardoor het een hele intieme sfeer geeft. Het tweede gedeelte is ruimer opgezet met her en der tafeltjes met stoeltjes. Niet kriskras door elkaar, maar stijlvol weggezet. Ook hier is over nagedacht. Dat geldt overigens voor de hele wijnbar.

Rijke historie

Ons oog valt meteen op de zwarte inham tussen het voorste en het achterste gedeelte. In wat vroeger ‘de kluis van de pastoor van de Grote Kerk’ was, liggen een aantal wijnen netjes gerangschikt op een rij en prachtig verlicht. “Het Wijnhuys was eerst een pand van de pastoor”, vertelt Eefje van Eeuwijk, medewerker van het Wijnhuys. “Daarna was het een tijdje een bank en er heeft nog een kantoor ingezeten. “

‘Knus en gezellig’

Sinds november 2016 is het pand eigendom van Jack en Mandy Vink. “Toen we het pand net kochten, was alles wit. Heel koud en steriel”, vertelt Mandy Vink. “Het idee was om een exclusieve wijnbar te creëren waar je je thuis voelt. Waar het gezellig en knus is.” Dat is zeker gelukt. Net als Eethuys 1535 – waar we eerder waren – is het interieur ook hier heel stijlvol: zwarte muren, kunst aan de muur, kleine ronde tafeltjes met comfortabele stoelen of tafeltjes met banken en een plantenmuur, net zoals bij Eethuys 1535. Ook hier is erg veel aandacht besteed aan kleine details zoals de zwarte vaasjes met rode roos, kaarsjes, mooi ingerichte hoekjes met een grasspiegel en een wijnfles her en der.

Speciale avonden

Wij nemen plaats in het achterste gedeelte van het Wijnhuys. Maar je kunt ook aan de bar ‘hangen’ of plaatsnemen aan een van de hoge tafels tegen de muur. Het voorste gedeelte geeft meer het gevoel van een klein barretje weer, terwijl het achterste gedeelte wat ruimer is opgezet. Dat biedt het Wijnhuys de mogelijkheid speciale avonden te organiseren. Mandy: “Mensen kunnen een borrel organiseren met of zonder hapjes, een lezing of presentatie houden (er is een projectiescherm), een verjaardagsfeestje houden, een wijnproeverij met hapjes regelen of een diner organiseren.” Het eten wordt geserveerd vanuit Eethuys 1535, Restaurant Chocolat of Dickens & Jones.

Kleine gerechtjes

Ook kun je hier aperitieven, om daarna de hoek om te lopen naar Eethuys 1535 om je avond verder te zetten. Omgekeerd kan natuurlijk ook. “Eigenlijk is er heel veel mogelijk. Je kunt ook gewoon komen borrelen en samen met vrienden of bekenden je weekend starten of je dag doornemen.” Heb je trek, dan bestel je iets kleins van de kaart. “De kleine gerechtjes komen nu nog van het Eethuys, maar binnenkort krijgen we hier ons eigen keukentje met kok. Dat is wel net zo makkelijk.”

Hoewel het merendeel van de gasten komt voor de wijn, schenkt het Wijnhuys ook andere drank. “Naast fris, kun je hier ook speciaal bier drinken, cocktails of mixjes met Gin.” Bevalt de wijn? Dan kun je meteen een flesje meenemen.

Wat wij dronken

Rode wijn: Reserva Rioja, Spanje, 2013 en Gentry Merlo, Languedoc, Frankrijk, 2016

Rosé: Saint Roch, Grenache Gris, Languedoc, Frankrijk, 2016

Wit: Buitenverwachting Buiten Blanc, Zuid-Afrika, 2017

Wat wij aten

Ook mochten we proeven van plateau 1535: een variatie van visgerechtjes, kip en groenten. Om je vingers bij af te likken, maar dat wisten we stiekem al.

Openingstijden

Het Wijnhuys ligt aan Kerkplein 3, tegenover de Grote Kerk en is open van Do-Zo vanaf 14.00 uur. Van Ma-Wo is het Wijnhuys open op aanvraag.

Wijnhuys 1535

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden