Niets dan LOFF!

Foto: Restaurant LOFF

Vanavond zijn we te gast bij restaurant LOFF aan de Wilhelminastraat. Yep, je leest het goed, LOFF is back in business! Het restaurant ging bijna kopje onder doordat de straat gedurende een lange tijd opengebroken was.

LOFF zag de klandizie door alle ongemakken tragisch genoeg halveren, waarbij de lasten uiteraard gewoon bleven doorgaan. Het was op twee wielen door de bocht, maar Marion Pluimes en haar brigade startten vol gas door. Ik haal dit toch even aan omdat ook ik, op deze wijze kennismaakte met LOFF. De reden? Misschien omdat ik niet “vegan” ben, waardoor ook mijn drempel wellicht wat hoger lag om bij een candelight diner te kiezen voor een vegetarisch restaurant.

#doeslief is hier vanzelfsprekend…

Maar wanneer je leest dat er een spontane crowdfund-actie werd opgestart door een notabene potentiele gast(!!), en dat die actie vervolgens binnen no-time steeds verder uitbreidde door bestaande gasten, om LOFF te laten doorstarten. Dan kun je niet anders concluderen dan dat daar wel een hele speciale beweging gaande is, onder de bezielende leiding van Marion Pluimes. We moeten dat gaan uitzoeken aan de Wilhelminastraat 15 te Breda! Daar waar #doeslief vanzelfsprekend lijkt te zijn…

Maar foodbloggers als we zijn, vragen we ons ook af…. Is het eten daar lekker?

Biologisch maar dat spreekt hier voor zich…

Het is een zonnige avond, en door de unieke lichtinval van het prachtige pand waarin LOFF is gevestigd, kunnen we ook hierbinnen heerlijk nagenieten van deze voorjaarsavond. We starten met een tomatensoep en een bloemkoolsoep. Beiden zijn 100% biologisch, maar dat spreekt overigens voor alle vegetarische en veganistische gerechten voor zich. De soepen zijn heerlijk en lekker pittig ook. Dat is alvast onze eerste kennismaking. Geen flauwe keuken dus.

We mogen vervolgens zelf een bordje opscheppen aan het buffet, met al het lekkers. Waarbij we de keuze hebben uit maar liefst zo’n veertig verschillende gerechten. Je weet ook exact wat je eet, want bij elk gerecht vind je een ingrediëntenkaartje. Wel zo makkelijk als je een voedselovergevoeligheid hebt. Je mag zo vaak opscheppen als je wilt. Je laat het alleen steeds even wegen, en het bedrag wat aan het gewicht is gekoppeld, wordt op je LOFF-pas gezet (die krijg je aan het begin van de avond). Op het einde van de avond reken je dan het totaal inclusief drankjes af. LOFF rekent € 3,25 euro  per 100 gram, € 3,00  voor een soepje en 0,75 cent voor brood.


Vlees? Wie heeft het nog over vlees…

Van Harissa naar Lasagne. Van Wofflok tot Curry van de Prins.  Een blindevink van witlof, en heb je nog nooit gehoord van Hiziki ? Dan Dahl met Tarka, gebakken zwammen en aardappel tortilla’s, maar ook zalvige chocolade, LOFF Potion nr.9 en heerlijke en eerlijke taartjes. Om zomaar even wat op te noemen. Het ziet er allemaal even heerlijk en kleurrijk uit.  En zo smaakt het ook. Alles is voor mij als carnivoor een verrassing. Of ik vlees mis? Wie heeft het hier nog over vlees. Het aanbod is zo divers qua smaken en structuren dat vlees absoluut niet gemist wordt en zelfs van ondergeschikt belang. Wie had dat gedacht. We drinken een wit biertje van de Leckere “De witte vrouwen” en een “Paulus” Abdijbier, eveneens van de Leckere. Biologisch? Hé, wat denk je!

De Chef legt uit…

We hebben Marion vanavond al aan het werk gezien in de keuken, maar ze komt gelukkig ook even kennismaken. Naast chef-kok en eigenaresse van LOFF is Marion ook docent en initiatiefnemer van de Groene Kookacademi e. “Men denkt aan vegetarisch koken nog te vaak aan simpele gerechten, altijd aan kikkererwten. Maar daar houdt het echt niet op.”

De Vegachecklist…

Marion zei daar eerder al eens over: “Je kan een vlees vervangende maaltijd maken en enkel het vlees weglaten en er een burger voor in de plaats doen, maar dat vind ik geen vegetarisch koken. Dat is gewoon iets weghalen en er iets anders voor in de plaats doen. Dat kan eigenlijk niet want als je vlees vervangt door iets plantaardigs, dan is het een ander product. Je moet dan dus ook naar de rest van de maaltijd, en eigenlijk naar de rest van je hele eetpatroon, kijken. Eerlijk gezegd vind ik dat je vegetarisch moet koken en dat je moet kijken naar de hele samenhang in je maaltijd en daarin moet je zorgen voor voldoende voedingsstoffen. Daarom heb ik ook de Vegachecklist ontwikkeld.”

Deze Vegachecklist krijg ik deze avond van haar mee naar huis en ze hangt inmiddels in mijn eigen keuken.

Wat een gedreven, intelligente vrouw, vol passie en ideeën. Maar ook weer zo heerlijk down to earth. Haar dochter Myrthe is daarin sprekend haar moeder. De passie wordt doorgegeven en ook het enthousiasme.

Wat een mooie, lieve mensen en wat leveren zij samen met hun team hoge kwaliteiten.

Ik kan in alle eerlijkheid concluderen dat ik nog nooit zo heerlijk vegetarisch/veganistisch heb gegeten en dat ik nog nooit eerder zo onder de indruk ben geweest van een restaurantbezoek.

Een leven zonder antibioticum en toegevoegde hormonen…

Ik zag voorheen een vegetarisch/veganistische leefstijl echt als beperkt, of als een beperking. Nu Marion die biefstukken van mijn ogen heeft opgetild, besef ik dat ik de meest uitgebreide, gevarieerde, uitgebalanceerde maar ook lekkerste keuken links heb laten liggen. Denk er eens even over na hoe je je zult voelen als je al die antibioticum en toegevoegde hormonen die je bij vlees, kip of vis veelal consumeert, uit je dagelijks voedingssysteem zou schrappen! En je een dier weer in alle vrijheid dier laat zijn. Omdat de massaproductie teruggedrongen wordt. Ik denk dat je je oprecht een beter mens voelt.

En dan is de cirkel rond…

Na de LOFF Potion nr.9 kies ik, nu ik toch los ben, eens niet voor koffie na, maar voor een Golden milk! Dat is amandelmelk met Kurkuma en Ahorn. Heerlijk!

Wist je dat alles wat ’s avonds eventueel van het buffet over is, niet wordt weggegooid, maar wordt aangeboden voor 1/4 van de prijs via de app togoodtogo? Dus LOFF staat niet alleen voor Vegetarisch, Veganistisch, Biologisch en super lekker(!!) maar ook voor duurzaam.

Zo is bij LOFF is de cirkel uiteindelijk steeds weer rond. Wij wensen LOFF een heel lang, gezond en lekker leven toe in dat prachtige pand aan de Wilhelminastraat in Breda.

LOFF is geopend

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden