Brabanders scoren hoog in lijst als bewuste viseters

Foto: WNF

Steeds meer mensen kiezen voor vis met MSC-(duurzaam gevangen) of ASC-(verantwoord gekweekt) keurmerk. 35% daarvan bestaan uit gezinnen met kinderen en gepensioneerden. In Zuid-Holland wordt meeste ‘bewuste vis’ gegeten, gevolgd door Noord- Brabant en Noord- Holland. In Flevoland wordt het minste gegeten.

Bij de start van de Bewuste Visweek op 21 september heeft GFK de onderzoek naar consumptie naar ‘bewuste vis’ bekend gemaakt. Hieruit blijkt dat populairste vissen zijn : haring, zalm, koolvis, pangasius en tilapia. Daarnaast zijn meeste vissticks en lekkerbekjes die verkochten worden in de supermarkt ook voorzien van een MSC-keurmerk. De consument gaat het vaakst voor de hun vis naar Albert Heijn, Lidl en Aldi. Naast de zeer populaire haring,(25%) zijn ook vissticks (17%) en wilde zalm (14%) erg in trek onder de bewuste viseters. Pagansius en tilapia zijn onder verantwoord gekweekt vissoorten het meest gegeten vissen. Maar door de opmars van gekweekte zalm en garnalen kan daar misschien verandering in komen.

Bewuste viseters per provincie:

 1. Zuid-Holland
 2. Noord-Brabant
 3. Noord- Holland
 4. Gelderland
 5. Utrecht
 6. Limburg
 7. Overijssel
 8. Friesland
 9. Groningen
 10. Zeeland
 11. Drenthe
 12. Flevoland

Uitgebreid assortiment

Met de start van de Bewuste Visweek vinden op tal van plekken in Nederland acties om consumenten te wijzen op het belang van duurzaam gevangen of verantwoord gekweekt vis te eten. Dit gebeurt o.a. door de consument kennis te laten maken met de uitgebreide assortiment hierin. Ook is de intentie van de supermarkten om vanaf 2016 alleen gecertificeerd vis aan te bieden.

De Bewuste Visweek

De Bewuste Visweek is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, Marine Stewardship Council en Aquaculture Stewardship Council. Supermarktketens, visdetaillisten, cateraars, visleveranciers en bekende vismerken steunen het initiatief. Om de visbestanden gezond te houden, kwetsbare kustgebieden te ontzien en ook in de toekomst een groeiende wereldbevolking van vis te kunnen voorzien is het belangrijk dat vis die consumenten eten duurzaam gevangen is en verantwoord gekweekt. Voor meer informatie klik hier.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden