NAC-historie: De Messi van Breda laat zich zien

Voor het eerst sinds 2013 kan NAC drie wedstrijden op rij winnen in de Eredivisie. Na de knappe zeges op Feyenoord en ADO den Haag, mag NAC het op zondag opnemen tegen de nummer laatst: Roda JC. Makkelijk wordt het niet, want NAC ging eerder dit seizoen pijnlijk onderuit in Kerkrade.

Roda JC ziet degradatie steeds dichterbij komen. Het verloor Willem II, Heracles en ook tegen Sparta wilde het vorig weekend niet lukken. Dat Rosheuvel een bal van vijf meter voor het doel naast schiet, zegt genoeg over hoe Roda er voor staat.

Waanzinnige comeback dankzij Lurling

Onlangs kwam de geweldige comeback van NAC tegen Feyenoord ter sprake in NAC-historie. Maar ook tegen Roda moest NAC een ruime achterstand goed maken. Mede dankzij Anthony Lurling lukte dat.

Op 5 mei 2013 mocht NAC aantreden tegen de ploeg uit Limburg. Voor beide teams was het een belangrijke wedstrijd. De winnaar van de wedstrijd maakte een grote stap richting handhaving in de Eredivisie.

NAC begon slecht aan de wedstrijd. Frank Demouge zorgde na 13 minuten voor de 0-1 voor de bezoekers. Lang kon Roda er niet van genieten, want 5 minuten later scoorde Botteghin de 1-1. Roda herstelde zich en scoorde via Bonevacia en Donald de 1-2 en 1-3. Einde wedstrijd voor NAC.

Althans, dat dacht iedereen. In 58e minuut maakte Ten Voorde op aangeven van Lurling de 2-3 en twee minuten later scoorde de Messi van Breda de 3-3: Een prachtig schot in de kruising. Na die gelijkmaker kreeg NAC het spel in handen en liep over Roda JC heen.

De 4-3 werd gemaakt door Hooi, die keeper Kurto omspeelde en voor een leeg doel scoorde. Ook hier was Lurling belangrijk. Hij speelde een paar spelers uit en gaf een prima steekpass op Hooi. Niemand in het stadion kon dit geloven: Van een 1-3 achterstand naar een 4-3 voorsprong. Hoe dan?

Maar het werd nog beter. Lurling was niet in vorm, maar in supervorm. Bij de 5-3 begon de cultheld aan een solo van eigen helft en stiftte de bal netjes over de arme Kurto heen. NAC won door een waanzinnige Lurling met 5-3 en speelde een seizoen later weer in de Eredivisie.

Huidige vorm Roda JC en NAC

Roda JC verkeert in een dramatische vorm. Van de afgelopen vijf wedstrijden, wist de ploeg uit Kerkrade er niet een te winnen. Vervelender nog voor Robert Molenaar: De afgelopen drie wedstrijden speelde Roda tegen mededegradatiekandidaten. Alle drie de wedstrijden werden verloren, zonder dat er ook maar iets van overtuiging in het spel zat.

NAC is een stuk beter in vorm. Uit de laatste vijf wedstrijden haalde NAC maar liefst 10 punten. Drie werden er gewonnen (Heracles, Feyenoord, ADO), een wedstrijd werd gelijkgespeeld (Excelsior) en een wedstrijd werd verloren (AZ). Bij winst op Roda lijkt het erop dat NAC ook volgend seizoen in de Eredivisie speelt.