Gedeputeerde Swinkels wandelt Zuiderwaterlinie van Terheijden naar Linie Den Hout

Foto: provincie Noord-Brabant

Van Bergen op Zoom in het westen tot Grave in het oosten loopt dwars door Brabant een echte erfgoedparel: de Zuiderwaterlinie. Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten, betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal.  Om dit relatief onbekende parelsnoer onder de aandacht te brengen van veel meer mensen, loopt gedeputeerde Henri Swinkels twintig weken lang elke week een stuk langs de linie, op zoek naar inspirerende en soms verborgen verhalen.  

De voorbije jaren is, mede op initiatief van de provincie Noord-Brabant, geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Zuiderwaterlinie. Tijdens dit Europese Erfgoedjaar staat deze prachtige verdedigingslinie volop in de schijnwerpers. Om alle schakels langs de linie symbolisch met elkaar te verbinden, wordt in september een speciaal Liniepad geopend.
Swinkels ‘verkent’ de route alvast: “Ik loop steeds drie uur, en ik nodig diverse mensen uit om met me mee te wandelen. Deze week wandelde ik met een flink gezelschap. Jan Janse van Staatsbosbeheer en Cor Knoop van Heemkundevereniging Made-Drimmelen wisten onderweg van alles te vertellen over de linie. Ook wandelden de wethouders Robin van der Helm van Oosterhout en Jan-Willem Stoop van Drimmelen mee. En ook commissaris van de Koning Wim van de Donk wandelde samen met mij deze etappe van de Zuiderwaterlinie.”

Met liefde
Opnieuw hoorde de provinciebestuurder prachtige verhalen over het gebied in en om de Zuiderwaterlinie. “Cor Knoop wist werkelijk over elk stukje van de route wel een mooi historisch verhaal te vertellen. Over de Spanjaarden, de eendenkooi, de kleine schans en vooral over de Linie Den Hout, waar hij werkelijk elk detail over weet, inclusief de jaartallen. En het prachtige gebied werd nog meer bijzonder door de verhalen van Jan Janse, die ons op een heel andere manier naar het gebied en de natuur liet kijken.”

Passie
Swinkels: “Het is prachtig met hoeveel passie mensen spreken over de Zuiderwaterlinie en wat die betekent in hun leven. Ik merk elke week hoe mooi het is om het gebied te voet te doorkruisen, want je ziet echt dingen die je normaal gesproken ontgaan. Dat wordt versterkt door de mooie en bijzondere verhalen die ik elke week hoor, deze week van Cor en Jan. De Zuiderwaterlinie staat bol van de mooie verhalen, die wilde ik met deze wandelingen ook op gaan halen. En ook deze week is dat weer heel goed gelukt, doordat ik meewandelaarts had die ze graag met me wilden delen.”

De volgende etappe van de wandeling van de gedeputeerde gaat op donderdag 24 mei van de Hartelweg in Breda, via een uitgebreide route naar de Oude Bredaseweg, ook in Breda.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden