Opgepast! Valse 100 eurobiljetten in omloop

Foto: CC0/Public Domain

De politie waarschuwt voor vals biljetten van 100 euro. Er is in ieder geval 2x met een vals biljet boodschappen afgerekend bij een supermarkt in Breda.

Vorige maand meldde De Nederlandsche Bank dat het aantal valse biljetten in Nederland is toegenomen. In de eerste helft van dit jaar zijn er 37.000 valse biljetten aangetroffen. Dat is bijna 50 procent meer dan in de tweede helft van vorig jaar.

Hoe onderscheid je een echt van een vals biljet van 100 euro?

  1. Watermerk
    Houd het biljet tegen het licht. Er moet dan een deel van een gebouw en een waardecijfer zichtbaar worden. Het waardecijfer onder het gebouw hoort lichter te zijn dan de lichtste delen van het gebouw. Het watermerk hoort in het papier te zitten en mag er niet op gedrukt zijn. Als je een biljet op een donkere ondergrond legt, hoort het watermerk, en vooral het waardecijfer, donkerder te worden.
  2. Voelbare inkt
    Ga met je vinger over de voorkant van het biljet. Op bepaalde plekken is de drukinkt verhoogd en duidelijk voelbaar. Je kunt de inkt voelen door met je nagel over de letters op de regel met @BCE ECB te krassen. De inkt is ook voelbaar in het rechthoekige raster met ribbels rechts van deze letters.
  3. Hologram
    Kantel het biljet en kijk naar de zilverkleurig vierkant hologram. In het hologram zijn de waarde van het biljet en het euroteken te zien. Ook moet er een regenboogeffect te zien zijn van verschillende kleuren die vloeiend in elkaar overlopen.
  4. Van kleur veranderend cijfer
    Kijk naar de achterkant van het biljet en kantel het biljet. De kleur van het cijfer hoort te veranderen van paars naar olijfgroen of bruin.
  • KLIK HIER voor meer echtheidskernmerken van de eurobiljetten (bron: DNB)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen