Analyse: wat is de gemeente precies van plan met het Havenkwartier?

Gebiedsperspectief Havenkwartier, in vogelvlucht
Gebiedsperspectief Havenkwartier, in vogelvlucht
Foto: Gemeente Breda

Het nieuwe station is al vier jaar open, maar rondom het gebouw wordt nog volop gebouwd. Als kopstuk opende koning Willem-Alexander in september het nieuwe gerechtsgebouw. De komende jaren is de kale vlakte rondom het gerechtshof aan de beurt; wat heeft de gemeente in petto voor het te ontwikkelen Havenkwartier?

Onvoorspelbare metamorfose

Plannen zijn er genoeg voor de ontwikkeling van het Havenkwartier, zoveel zelfs dat er begin deze maand een informatieavond over werd gehouden. Opvallend zijn de plannen voor een nieuwe supermarkt met appartementen en een parkeergarage, op de oude plek van de Albert Heijn aan de oostkant van het station. De omgeving ondergaat een grote metamorfose. Tot vijf jaar geleden had men dat niet voorspeld. ‘Het gedeelte waar de machinefabriek Bakker en Rueb heeft gestaan, daar zat toen de papierhandel Puijfelink en er was nog geen sprake van dat die zou verdwijnen. Toen was Belcrum Beach nog maar net ontstaan en was daar de zandopslag nog maar net verdwenen. In mijn tijd waren daar nog geen echte plannen over die in de raad besproken werden’, vertelt voormalig raadslid John Stubenitsky.

Sociale huur

Volgens die fonkelnieuwe plannen komt er in het Havenkwartier ook ruimte om te wonen. Op Facebook zijn inmiddels echter felle discussies ontstaan over het soort woningen dat wordt gebouwd. Veel nieuwbouw, of toch ook sociale huur? ‘Breda is voor iedereen. Breda wil de komende 4 jaar 6000 nieuwbouwwoningen erbij. 20% daarvan is sociale woningbouw. Dit percentage wordt verdeeld over heel Breda. De woningen die straks in het Havenkwartier gebouwd worden, zijn in meerdere prijsklassen. Er komt veel variatie aan woningtypen, ook gecombineerd met bijvoorbeeld werken of cultuur,’ laat een medewerker van de gemeente in een reactie aan Breda Nieuws weten.

Bredanaars vragen zich af of er daadwerkelijk genoeg sociale huurwoningen zijn in onze gemeente, en of er op zijn minst genoeg bij gebouwd gaan worden. Ook Michel Verschuren van de SP Breda maakt zich daar zorgen over: ‘In de plannen voor het havenkwartier is ruimte voor 300 sociale woningen, dat juicht de SP toe. Ook dat er veel aandacht is voor duurzaamheid. In de overige plannen zien we helaas geen sociale woningen. Terwijl starters staan te trappelen om in Breda te kunnen wonen. Helaas zien we te vaak dat mooie plannen dure huizen worden en daarmee onbetaalbaar voor de gewone man.’

Nieuw stadsdeel

Maar wie er ook in de toekomst gaat wonen, het Havenkwartier stelt volgens collegepartij D66 niemand teleur – ook huurders niet: ‘Wat D66 betreft wordt het Havenkwartier echt een nieuw stadsdeel waar ruimte is om te wonen, te werken en te recreëren. Waar plaats is voor natuur en water. En waar ook ruimte is voor woningen in het middenhuur-segment,’ aldus burgerraadslid Bart Lauwens.

Door Carlo van Remortel en Matthijs Keim

Reacties

Cookieinstellingen