Nieuw kookboek laat zien: groente mag de hele dag

Foto: Voedingscentrum

Groenten zijn lekker, veelzijdig en goed voor je. Zou jij graag meer groente willen eten en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Het kookboek “Groente” biedt smaakvolle recepten voor de avondmaaltijd en door de dag heen. Zo kom je makkelijker aan je dagelijkse portie van 200 gram. 

Naast 62 lekkere recepten bevat het boek praktische tips. Waar kun je op letten als je groente koopt, hoeveel gram heb je per persoon nodig, hoe lang kun je ze het beste koken en hoe kun je ze het beste bewaren: in de koelkast of daarbuiten?

Daarnaast is er een handige Groentewijzer opgenomen, waarin van veel verkochte groente staat hoelang en wanneer ze in het seizoen zijn. Ook lees je meer over keurmerken, hoe je veilig omgaat met groente tijdens het kopen, koken en bewaren en hoe je zorgt dat je minder verspilt.

Het goede van groente

Het eten van groente biedt veel voordelen voor je gezondheid. Het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes type 2 is bijvoorbeeld lager.

5 tips om meer groente te eten

  1. Serveer bij de avondmaaltijd eens twee verschillende groentesoorten. Onderzoek wijst uit dat volwassenen en kinderen meer groente eten als er meerdere soorten op hun bord liggen.
  2. Wil je groenten bij de avondmaaltijd wat spannender maken? Met bijvoorbeeld een zelfgemaakte dressing op basis van citroen of honing, verse kruiden of gemalen kokos maak je het speciaal.
  3. Eet groente bij de lunch of bij het ontbijt. Een tomaatje of schijfjes komkommer op brood bijvoorbeeld, maar denk ook eens aan een lunchsalade met avocado of een vers broodje gegrilde groente met aubergine en courgette.
  4. Eet tussendoor meer groente. Groenten zijn heerlijk en gemakkelijk om tussendoor te snacken: een schaaltje wortels, paprika’s of radijsjes bijvoorbeeld.
  5.  Groente over? Maak er een soep van, doe ze in een omelet, of verwerk ze in een smoothie. Er zijn zoveel opties!

Kijk voor lekkere en gemakkelijke groenterecepten in onze uitgebreide receptendatabase.

Bron: Voedingscentrum - eerlijk over eten | Op de hoogte blijven van De Afvalrace Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden