Vitamine B1 en eiwit voor een betere hersenfunctie?

Foto: Voedingscentrum

Er is weinig bewijs dat het eten van meer vitamine B1 en eiwit een direct verband heeft met betere cognitieve functies bij gezonde ouderen. Het totale eetpatroon is waarschijnlijk meer van belang. Dit concluderen Australische onderzoekers van de universiteit van Wollongong uit op basis van een systematische evaluatie van 15 eerdere studies. 

Niet alleen was er geen duidelijk verband tussen de losse voedingsstoffen en cognitief functioneren, de onderzoekers zagen ook geen verschil tussen de eiwitbronnen die mensen aten. Het maakte niet uit waar mensen de eiwitten uit haalden, bijvoorbeeld of dat nou uit rundvlees was of uit varkens- of lamsvlees.De 15 bekeken studies zijn allemaal observationeel, dat wil zeggen dat er alleen gekeken is naar wat mensen  eten en hoe goed hun leer- en denkvermogen en hun  geheugen is.

Hersenen en eiwit en vitamine B1

Eiwit en vitamine B1 zijn nodig voor een goede werking van de hersenen. Om prikkels over te dragen hebben de hersenencellen neurotransmitters nodig. Dit zijn signaalstoffen die ervoor zorgen dat prikkels van de ene naar de andere hersencel worden overgedragen. Eiwitten leveren aminozuren die je lichaam nodig heeft om neurotransmitters te maken.

Zo halen we het aminozuur tryptofaan uit voeding, een voorloper is van de neurotransmitter serotonine die invloed heeft op onder andere het geheugen en stemming.Vitamine B1 zorgt er onder andere voor dat het zenuwstelsel goed functioneert. Bij een tekort kunnen psychische problemen ontstaan, zoals depressie, concentratieproblemen en geheugenverlies.

Oorzaak of gevolg?

In observationeel onderzoek kan niet worden aangetoond wat precies oorzaak en gevolg is. De onderzoekers hadden verwacht dat er een verband zou zijn tussen eiwit en vitamine B1 en verbeterde hersenfunctie. Maar een eventueel verband kan in dit type studies ook komen doordat mensen die meer eiwit of vitamine B1 eten een beter voedingspatroon hebben, of meer calorieën binnenkrijgen.

De onderzoekers vermoeden dat  mensen die genoeg van vitamine B1 en eiwit binnenkrijgen, sowieso een beter voedingspatroon hebben, wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot verbeterde hersenfunctie.

Om te onderzoeken of er een direct gevolg bestaat tussen eiwit,  vitamine B1 of een gezond eetpatroon en cognitief functioneren is experimenteel onderzoek nodig waarbij proefpersonen hun eetpatroon aanpassen tijdens het onderzoek. Alleen dan zie je of verandering van eetpatroon direct leidt tot verandering in cognitief functioneren.

Het onderzoek verscheen in wetenschappelijk tijdschrift Nutrients

Gezond eten voor senioren

Weten wat je het beste kan eten om vitaal te blijven? Samen met de Consumentenbond maakten we het boek Gezond eten voor senioren. In dit boek staan voedingsadviezen die helpen het risico op sommige aandoeningen te verkleinen of verdere verslechtering te voorkomen.

Bron: Voedingscentrum - eerlijk over eten | Op de hoogte blijven van De Afvalrace Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden