Trakteren op veel Limburgse scholen afgeschaft

Foto: Voedingscentrum

Van 40 ondervraagde Limburgse basisscholen hebben 17 trakteren afgeschaft. Dat blijkt uit een steekproef van Dagblad De Limburger. De belangrijkste redenen die worden gegeven: het uitdelen is vaak ongezond en het legt een grote sociale druk op de ouders.

De Limburger nam de proef op de som bij 40 van de 370 Limburgse basisscholen. Dus in totaal zullen waarschijnlijk veel meer dan 17 scholen trakteren afgeschaft hebben.

Na het afschaffen

Als het trakteren eenmaal is afgeschaft, hoeven ouders ook niet meer tegen elkaar op te bieden. Dat gebeurt vaak. Dan worden de geschenkjes steeds mooier en groter om de vorige jarige te overtreffen. Veel scholen hebben een eigen koektrommel ingevoerd, waarmee de jarige mag rondgaan. Zo is de traktatie voor iedereen gelijk en blijft het bij een snoepje of koekje. Hierdoor blijven de traktaties bescheiden.

Is het nodig trakteren in de ban te doen?

“Kinderen krijgen vaak grote calorierijke traktaties”, vertelt kennisspecialist Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. “Het is dan ook een prima idee om trakteren via de school te regelen met een koektrommel met daarin kleine koeken of snoepjes die beter passen in een voedingspatroon van een kind. Maar niet alle scholen zullen trakteren willen afschaffen. En dat hoeft ook niet. Deze scholen kunnen met de ouders afspreken dat traktaties klein blijven en niet te calorierijk. Of dat gezonde traktaties van bijvoorbeeld groente of fruit de norm zijn.”

Kleine en gezonde traktaties

Trakteren ze op de school van jouw kinderen nog wel, maar ben je ongezonde traktaties beu? Bekijk onze tips voor gezonde traktaties.

Meer inspiratie

Ons traktatieboek FEEST! 46 traktaties voor school of thuis staat boordevol leuke traktatie-ideeën. En hij is nu afgeprijsd: van 7.95 naar 4.95.

Bron: Voedingscentrum - eerlijk over eten | Op de hoogte blijven van De Afvalrace Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

Cookieinstellingen